Регистър на достойните българи 2003 - 2023 година (Обновен)

Пълен списък на наградените в кампанията на "24 часа" "Достойните българи"

Достойните българи за 2003 година:

Всичко започна с 900 писма на читатели на "24 часа", в които те разказваха по една паметна човешка история за българи, проявили благородство, милосърдие и човещина. В края на 2003 г. те номинираха 123-ма наши съвременници за "Достойни българи на годината". Това беше началото на инициативата на вестника "Достойните българи", която продължава и досега.

Кои бяха в началото

Историите на десет читатели за 10 добротворци бяха отличени в първата класация. Ето техните имена:

Данаил Лучев, 34-годишен алпинист, който със свои средства ремонтира дома за сираци "Рада Киркович" в Пловдив. Номинира го Таня Грозданова от Пловдив.

Бизнесмените Валери Георгиев, Виктор Кенов и Кирил Симонски безплатно осигуряват рокля за бедна абитуриентка. Номинира ги Жаклин Иванова, учителка от Кюстендил.

Маня Пантелеева от Пазарджик, майка на три деца, даде наградата "Достоен българин" за съпруга си Георги Пантелеев, защото се бори семейството му да оцелява.

Яна Георгиева, председател на сдружението на онкоболните във Варна, с чиито усилия е построен първият Дом за онкоболни във Варна. За нея ни писа Галина Михайлова от Варна.

Донка Цакова от Пловдив пък излъчи Гергана Орлова, момичето, пострадало от бомбичка на футболен мач, за това, че прости на виновника.

Мария Кондова от Елит мюзик, дарила 100% от приходите от концерта на Васко Василев и Памела Никълсън за онкоболни жени. Посочи ги Нина Локманджиева от Варна.

Бадуля - художник циганин от с. Стожер, за плаката на Варненския театър за постановката "Януари" по Радичков. Работи като строител в Гърция. Неговата история ни разказа Димитър Трайчев, шеф на фирмата Сталкер холдинг.

Антоанета Ангелова, майка на три деца от Разград, посочи Красимир Балъков за достоен българин като представител на ЮНЕСКО за SOS селищата в България.

В първото издание на "Достойните българи" наградихме общо 22-ма българи - 12 добротворци и 10 души, които разказаха техните истории.

Достойните българи за 2004 година:

На 28 декември 2004 г., когато кампанията за излъчване на достойни българи завърши с тържествена церемония, наградихме 55 достойни българи. Церемонията бе в хотел "Шератон", наградите връчи премиерът Симеон Сакскобургготски.

Голямата награда бе за Светломира Димитрова-Ковачева. Тя заедно със съпруга й Румен Ковачев получиха копие на ритон от Панагюрското златно съкровище за това, че докато събираха пари за малкия си син, болен от левкемия, успяха да съберат средства и за други тежкоболни деца.

Александър и Михаел от Американския колеж, отличени със златен медал на международната олимпиада по роботика.

Алпинистите, които покориха Еверест - Петко Тотев, Дойчин Боянов, Николай Петков и Христо Христов (посмъртно), - за мъжеството им и куража да предизвикат природата.

Андрей Паунов - за филма му "Георги и пеперудите", който спечели "Сребърен вълк" за късометражен филм на фестивала за документално кино в Амстердам.

Антон Дончев - писател, чието художествено майсторство кара българската кръв да кипи.

Архимандрит Стефан от с. Зафирово, Силистренско - дарил сгради и който строи приют към местния манастир.

Д-р Боян Върбанов - лекар, който не скъпи нито време, нито сили, за да помага на хората с благородната си професия.

Диабетикът Боян Петров, който изкачи връх Аконкагуа - за дързостта и смелостта да надвие болестта по пътя към високия връх и за това, че вдъхна надежда на много хор.

Отец Боян Саръев - затова, че пръска искрите на вярата, спасява нуждаещите се и освен храна и подслон им дава и надежда.

Децата от Пловдив Бояна и Алберт Попови, които шест месеца спестяваха джобните си пари и купиха компютър на Изабела с чупливите кости.

Валя Балканска, която с уникалния си глас разпространи в космически мащаб уникалния фолклорен гений на българина с "Излел е Делю Хайдутин". Това е признание за българския фолклор и преклонение пред човешкия талант.

Ваня Минева, която обикаляйки от врата на врата, помага за събирането на 500 лв. за гръбначна операция на Цветомир от Видин.

Владимир Недев, златен медалист от олимпиадата по математика и информатика в Атина и член на националния ни отбор - за поредното блестящо представяне.

Учениците от Казанлък Габриела и Калоян, помогнали на съученика си Диан Костов с голяма сума пари, набрани на организирана от тях благотворителна акция.

Ген. Стоян Тонев, директор на Военномедицинска академия - заради грижите за нашите рейнджъри, пострадали в Ирак.

Героят ветеран от войните Георги Йорданов-Върбицалията. Той всеки ден приглажда българския флаг, който се вее на прозореца му и зиме, и лете.

Археологът Георги Китов - заради страстта, с която работи за разкриване на историческото наследство и упоритостта му въпреки всевъзможните пречки. Човекът, който направи археологически разкрития за 100 години напред.

Щангистът Гълъбин Боевски - за битката, която води да изчисти името си и заради хъса да се изправи срещу системата.

Диана - една от тези, която помогна с пари за спасителната операция на Христо и Алекси (двете бебета с хидроцефалия от Добрич).

Димитър Стаев - учителят по музика, който сбъдна мечтата на 19-годишния инвалид Иван Маринов да свири на тамбура в оркестър за народна музика.

Доц. Борислав Нинов от МБАЛ-Плевен - хирургът със златните ръце, посветил себе си на това да спасява човешки живот.

Д-р Лъчезар Аврамов - номиниран от ЕС за наградата "Декарт" за научен принос в диагностиката на ракови заболявания.

Ученикът от Силистра Евгени Добрев, спортист №1 на града, доброволец на Червения кръст, приет за студент в СУ още преди да е завършил гимназия заради изключителните си постижения в обучението. Братът на момчето е рейнджър в Ирак.

Банкерът Емил Кюлев, започнал да прави първата частна "Бърза помощ" с хеликоптери.

Ливанецът Жозеф Хадад, спонсорирал ремонта на църквата в с. Макариополско, Търговище.

Учителят от село Места Златко Манов, основател на клуб "Две сърца" на дарителите на органи.

Ученичката от Шумен Зорница Кишишева, организирала събирането на средства за операция на челюстта на съученика си Тодор Накев.

Зорница София - режисьорка и сценаристка на филма "Мила от Марс".

Емигрантът в САЩ Иван Гаджев, построил библиотека в родния си град Гоце Делчев и дарил й 60 т книги и документи за българите в САЩ.

Д-р Любомир Спасов и д-р Радослав Гайдарски от университетската болница "Лозенец", благодарение на които у нас стана възможна първата успешна чернодробна трансплантация.

Шефката на Бюрото по труда в Кюстендил Марийца Стоянова, намерила голяма сума пари и издирила собственика им чрез полиция, за да му ги върне.

Националният ни отбор на олимпиадата по математика.

Археологът Николай Овчаров - заради разкритията му на Перперикон.

Д-р Огнян Милев, дарил 170 компютъра, принтери и медикаменти на хора с увреждания.

Болният от рак Петър Петров от Банкя, изпратил в писмо 2 лева за бъбречна трансплантация на 17-годишно момиче от Варна.

Ранлена Христова от Варна, която сама отглежда нигерийчето Уили, изоставено от родителите си, което дори няма ЕГН, а заедно с него се грижи и за внучето си сираче въпреки мизерните си доходи.

Росица Николова, гл. редактор на вестник "Трета възраст", помогнала на сирак да стане журналист и да живее достойно, като сам си изкарва хляба.

"Мисис Глоуб 2004" Румяна Маринова, най-красивата омъжена жена на планетата - задето показа на света не само красотата, но и интелигентността на българката.

Севджан Мехмед Ахмед, ученичката от Ардино, която намери и върна голяма сума пари.

Селяните от с. Киселчево, върнали борчовете си до стотинка на магазинера Славчо Антонов, на когото мишки изяли тефтера с вересиите.

Соня Николова от Стара Загора, дарила кръв за операцията на Цветомир от Видин, без да го познава, защото видяла майка му да плаче безпомощно в коридора на болницата.

Станка Цанева, директор на Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив. Учителският колектив, който тя ръководи, е дарил пари за сърдечна операция на учителя Ненчо Табаков. Учителите събирали пари и за своя колежка, болна от рак на гърдата, както и за бедни ученици.

Големият актьор Тодор Колев - за авторския му моноспектакъл "Назад към културата".

Томи Блажев и Цецо Иванов, помогнали на майка с две деца инвалиди да си смени жилището с по-подходящо.

Цецо Еленков, организирал събирането на пари за гръбначната операция на десетокласника Цветомир от Видин.

Юри Марков - човекът, изобретил портативното антиоръжие, откриващо експлозиви от разстояние във време, когато целият свят се изправя срещу тероризма.

Зам.-министърката на младежта и спорта Стефка Костадинова - световна рекордьорка на висок скок, носителка на пет шампионски титли от пет различни световни първенства - което досега не е постигнал никой друг атлет по света.

Тодорка Маринова, учителка по литература в професионалната гимназия "Попов", номинирана от своя ученик Росен Спасов (17 г.), задето с преподаването си събужда патриотизма на учениците.

Фигуристите Албена Денкова и Максим Стависки - световни и европейски вицешампиони, които покориха с чар и артистичност публиката по света.

Най-бързата бяла жена на планетата Ивет Лалова - за спортните й постижения.

Гимнастикът Йордан Йовчев - за достойното му представяне на олимпийските игри в Атина и за високите му спортни постижения.

Слави Трифонов, водещ на "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви.

Достойните българи за 2005 година:

Голямата награда "Достоен българин за 2005 г." получи Ивайло Чолаков, който извади 14 души от горящ автобус и спаси живота им.

48 жени и мъже, момичета и момчета, направили добро и забелязани от сънародниците си, влязоха в списъка на "Достойните българи".

Награди получиха:

Би Ти Ви - За инициативата "Твоята помощ" в подкрепа на пострадалите от наводненията

"Седмичен Труд" и журналистът Стоян Узунов - За къщичките, които построиха на пострадали от наводненията

Васил Иванов от Нова ТВ - за репортажа за нотариуса, който изповяда фалшивата сделка за продажбата на колата на главния прокурор

Владо Береану - БНТ - За серия репортажи и разследвания, след които се решават проблемите на хора, изгонени от общински жилища, на ощетени със сметките за ток, с невърната по линия на реституцията земя и т.н.

Проф. д-р Драган Бобев - заради присаждането на стволови клетки от пъпна връв

Доц. д-р Юлия Джоргова и доц. д-р Нина Гочева - за първата трансплантация на стволови клетки след инфаркт

Проф. д-р Виолета Димитрова - за първата успешна трансплантация на черен дроб от трупен донор

Д-р Любомир Спасов - Правителствена болница - за успешното продължаване на програмата за трансплантации

Веселин Топалов - световен шампион по шахмат

Калоян Махлянов - Котоошу - сумист - за постиженията му в спорта

Алпинистът диабетик Боян Петров, който стигна в подножието на върха К-2 и изкачи Аконкагуа без инсулин

Параолимпиецът Христо Гергански - за призови места в леката атлетика на параолимпийските игри в Атина

Добромир Гущеров - задето плати операция на очите на дете, което след нея запази зрението си

Цветелина Малджанска - оперната певица, избрана от Хосе Карерас да пее в дует с него

Иво Папазов-Ибряма - за спечелената от него награда на публиката в конкурса на Евровизия

Бистришките баби (ансамбъл за автентичен фолклор) - включени в списъка на ЮНЕСКО на световните културни феномени

Валентин Ненков - създателят на виртуалното българско училище за децата на емигрантите

Георги Първанов - президент, номиниран от читатели заради инициативата му "Българската Коледа"

Максим Минчев - директор на БТА, за срещата очи в очи с роднините на заразените със СПИН деца в Либия

Деница Генчева и Ива Пенкова - доброволки в дома за сираци в с. Гуцал, които на собствени разноски учат сираците на занаят и езици

Отец Атанас Аролски - свещеникът от с. Хвойна, който ходи по 20 км на ден пеш, за да обслужва храмовете в района

Боян Стоянов-Боби, от с. Столник, който вадеше напълно непознати хора от наводнените им къщи

Калоян Мицев, Георги Мирчев и Стоян Велев - студентите, които почистват паметници по собствена инициатива, без да им се плаща

Пиер Аксел Ернст от Люксембург - детето, което дарява всичките си пари (16 000 евро) на дома за сираци, от който е осиновено

Отец Иван от Нови хан, който се грижи за сираци и малолетни майки или бременни, изгонени от родителите

Гл. серж. Милен Донов и серж. Богдан Цветанов - спасили детето от Берковица, което преживя 3 дни само в гората - полицаи от школата за следови кучета в Берковица

Прокурорката Ваня Савова от Плевен, която шие дрехи за бедни абитуриенти и сираци и им ги подарява

11-годишният Хани Алсбахи от Ловеч - шампион в световно първенство по бързо смятане

Акушерката Анастасия Захариева (87 г.), единствен частен дарител за паметника на децата, загинали в р. Лим

Димитричка Иванова от сдружение "Заедно срещу дрогата", задето помага на наркоман да се лекува в комуна в Италия

Емилия Иванова от Пловдив, която дари лидол за болния от рак 13-годишен Наско от Дупница

Елица Иванова (кореспондент на "24 часа"), която организира приемането на Наско в болница и облекчаване на състоянието му

Хирургът доц. д-р Николай Недков, който е дарил кръв 190 пъти на пациентите си преди да ги оперира

Семейство Казълови от Белослав, което прибира подхвърлено бебе и 2 год. се грижи за него, докато се бори да го осинови

Сержант Красимир Ангелов от Видин, който спасява 4 румънски деца от удавяне в Дунав през пролетта

Полк. Наташа Николова - шеф на 6-о РПУ в София, спасила 15-годишно момиче от самоубийство

Учителката от Каварна Марияна Апостолова, на която учениците й подаряват трабант, защото заради нея обикнали четенето

Диляна Купенска, Ирина Купенска, Симона Калчева и Венета Николаева - момичетата, които организираха благотворителен концерт в памет на съученичката си Катя и дариха 6000 лв. за лечението на дете със същата диагноза

Краеведът Минчо Гумаров, която дари цялата си лична колекция от антични предмети на Историческия музей в Кърджали

Достойните българи за 2006 година:

Уникалната класация премина под знака на общото желание на всички българи да бъдат освободени петте медицински сестри от Либия, които получиха смъртни присъди там. На церемонията в "Шератон" пет стола на първия ред в залата останаха празни - те символично бяха отредени за Снежана, Валя, Кристина, Валентина и Нася. Общо 65 души получиха почетните грамоти.

Голямата награда бе за Атанас Генчев и Ивелин Иванов - двамата работници, които първи се хвърлиха да спасяват хора от горящия автобус след катастрофата при Бяла.

Награди получиха още:

Двама бизнесмени - Георги Гергов и Димитър Консулов - за грижите им към две деца в беда

Кметът на Кърджали Хасан Азис - че опази картини на стари майстори

Борислав Великов - депутат, осигурил дом на многодетна майка и стипендии за 12 младежи за ВУЗ;

Единадесетокласниците от гимназията в Пловдив "Св. Кирил и Методий" за преписа на Паисиевата история.

Прокурор Росен Димов - за инициативата му за намаляване на жертвите по пътищата.

Проф. Григор Григоров и Владимир Цветков, реставратори на Боянската църква;

Проф. Минко Балкански, дарил 1 млн. лв. за училищен театър;

Десислава Ризова от в. "Монитор", спасила българче от бомбардировките в Ливан;

Максим Минчев,  генерален директор на БТА, организирал срещата на българските медии по света в Чикаго;

БНТ за инициативата "Великите българи";

Ани Салич от Би Ти Ви, избрана за посланик на добра воля към УНИЦЕФ;

Мариета Николаева от Нова тв за разследване за корупционна схема в КАТ - София;

Волейболистите от националния отбор и треньорът им Мартин Стоев;

Албена Денкова и Максим Стависки - за спортните им постижения;

Евгения Раданова - за спортните й постижения;

Лекоатлетката Тезджан Наимова - за спортните й постижения;

Мариан Огнянов, играч от ФК Левски като млада надежда;

Доц. Стоян Тонев, началник на ВМА;

Вестник "Труд", започнал кампания за набиране на средства за чернодробната трансплантация на 3-годишния Ивайло,

Депутатката Ива Станкова, помогнала за лечение на момиче с анорексия;

Златка Денева-Бенш, изпратила инвалидни колички за нуждаещи се;

Портокал Портокалов, помогнал на бедни роми за микрокредити;

Теодора Захариева, онкопациентката, която се бори за правото на адекватно лечение;

Диана Борлакова, дала гласност на проблема с лекарства за онкоболните;

Д-р Атанас Тодоров, помогнал да се спаси животът на 15-годишно момче;

10-годишният Руслан Летейски, спасил изоставено бебе;

Пожарникарят Николай Ангелов, спасил бебе;

Моряците Чавдар Димитров, Христо Христов и Камен Петров, извадили човек от Дунав;

Машинистите Румен Стоилов и Божидар Велев, спасили пасажери от смърт;

проф. Добрин Добрев, ректор на Шуменския университет, помогнал на парализирано момче да следва във ВУЗ;

Учениците Павел Димитров, Станислав Борисов и Илия Маринов, спасили бебе, захвърлено на улицата;

Десетокласникът Ивайло Петров, получил признание от НАСА;

Еньо Енев, кметски наместник на с. Диня, с чиито усилия едно семейство пак има дом;

Елена Банова, която насочва онкоболни към лечение у нас и в чужбина,

Преводачката Мариана Хил за инициативата "Добри думи за България",

Невена и Милена Андонови, за филма "Маймуни през зимата";

Нешка Робева за поредицата спектакли, пожънали успех в Европа;

Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, които остават с публиката дори в преклонната си възраст,

Британският евродепутат Джефри ван Орден за защитата му на 3-и и 4-и реактор на АЕЦ Козлодуй и за подкрепата му за освобождаването на сестрите от Либия. Той получи наградата си лично в редакцията на "24 часа" на 2 януари 2007 година.

Достойните българи за 2007 година:

През 2007 година "Достойните българи" имаше две издания.

На церемония в "24 часа" на 16 септември 2007 г. в ранния следобед пристигнаха петте български медицински сестри, освободени с помощта на Сесилия Саркози и Бенита Фереро-Валднер, еврокомисаря, с чието съдействие и участие в инфарктните преговори в Триполи за освобождаването на българските медици сагата приключи успешно.

В редакцията дойдоха и д-р Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж.

Всички те получиха своите грамоти за достоен българин.

Сесилия Саркози, съпругата на френския президент, също получи (задочно) златна амфора от панагюрското съкровище за удостояването й с титлата Достоен българин.

На 17 декември в Шератон 34 достойни и 8, които разказаха за тях, получиха грамоти и паметни монети, икони.

Голямата награда получи морякът Станко Михалев, Златния ритон - за спасяването на 154 души от кораба "Експлорър", катастрофирал в ледник край Антарктида. Михалев бе главен механик на круизния кораб, който благодарение на професионализма на екипажа не повтори съдбата на Титаник. Станко бе сред последните, напуснали Експлорър. На борда е била и съпругата му Светла.

Инна Кръстева и Вероника Ламбрева и Асен Гъбев осигуриха голямо дарение за деца без родители

Красимира Якимова - бременна, спаси човек в катастрофа

Кирил Банов, Антон Иванов и Иван Славов спасиха селото си от пожар.

Мирослав Милев спаси 20 пожарникари, като ги извади от огнен обръч

Полицаите Ангел Първанов и Злати Камбуров върнаха открадната при обир чанта и заловиха крадците.

Лютиерът Цоньо Цонев изработи и подари цигулка на талантливо момче.

Бизнесменът Емил Димитров - дарил огромна сума за лечението на тежко болни деца.

Калоян, Явор, Благовест, Стефан, Крум и Борислав и класната им г-жа Йонкова спешно дариха кръв и спасиха съученика си Красимир.

Донка Тишева, която чисти и озеленява квартала си без пари.

Полицаят Милен Василев спаси хора в пожар.

Снежана Митова създаде приют за 40 бедни деца и майките им

Певецът Васко Василев-Базилио, върна изгубени пари на болен.

Антон Попов дари на родното си село паметник на загиналите във войните и обнови църквата

Стоян Недев, който се погрижи за свещеник инвалид и сам построи параклис.

Достойни българи за 2008 година:

Церемонията по награждаването беше на 19 януари 2009 г., наградите връчи премиерът Сергей Станишев.

Златен ритон получи Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на застрахованите, пострадали при катастрофи.

Номинираха го четирима души, тежко ранени в пътни инциденти и останали инвалиди. Според тях благодарение на Тодоров са успели да преодолеят безсилието на болката и страданието, защото той подхождал индивидуално към всеки и им предоставял срещи с психолози, лекари и юристи.

Отличени бяха още:

Бизнесдамата ДИАНА КИШКИЛОВА, която първа се отзова и предостави най-голяма помощ на 8-годишната Миглена Красимирова от Шумен. Кишкилова я облече от глава до пети, след като заради тежкото материално положение на майка си Меги отиде на първия учебен ден в обувки на заем и с анцуг на вересия.

Полицаите ВИКТОР ЯНЕВ и ГЕОРГИ КЕРАНДЖИЕВ от Шесто РПУ в София. Двамата спасиха 20-годишна, решила да се самоубие, като скочи от 11-и етаж. Полицаите закопчаха момичето с белезници за себе си и така предотвратиха фаталния му скок.

ПЕТЪР ХРИСТОВ - бизнесмен от Велико Търново, дарявал постоянно големи суми за лечението на Мануела Горсова в Израел. Христов дари и над 200 хил. лв. за ново оборудване на детското отделение на болницата в Търново.

Диджей ДАМЯН САВОВ. Той спаси дете от удавяне. Докато водеше концерт край басейн, Савов забелязал, че момиченце, което плува в него, гълта вода и потъва. Дамян хвърля микрофона, скача с дрехите и измъква детето.

ГАЛИН ГАНЧЕВ - директор на русенското училище "Васил Левски" с преподаване на източни култури и езици. Номинираха го 38 негови колеги учители. Според тях сърцето му е в училище и затова е успял да го превърне в пример за модерно учебно заведение.

ХРИСТО ХРИСТЕВ - пътен полицай от Червен бряг. Христев спаси 3-ма от горящия влак, станал ковчег за 9 души в края на февруари. В болницата полицаят бе приет с тежко обгазяване и с риск за живота.

БОЖИДАР ПЪРВАНОВ от Плевен. Той издейства жилище от президентската администрация за майка на 3 момчета в тежко социално положение. Първанов възстановява и разрушените войнишки паметници на падналите в Плевенската епопея от 1877 г.

Проф. ГРИГОР ГОРЧЕВ от Плевен. Въведе в онкохирургията най-модерна технология с помощта на робот. Новатор в професията и неуморен борец за внедряването на най-авангардните лечебни методи.

МАРИЯ НЕДЯЛКОВА от Ловеч, създала Дневен център за деца и възрастни с умствени увреждания. В града й казват Майка Тереза, защото е помогнала на мнозина напълно безкористно.

ИЛИЯН ПЕТРОВ от Дома за деца с физически увреждания в Луковит. Сребърен медалист по хвърляне на копие от Параолимпийско Световно първенство по лека атлетика.

Отец ЕМИЛ ПАРАЛИНГОВ от църквата "Св. Параскева" в Пловдив. Той е номиниран от енориаши за това, че възроди храма и дава упование на онкоболни с молитви и беседи.

ЛЮБОМИР СТАМБОЛИЙСКИ, ученик от Варна. През лятото на 2008 г. спаси от удавяне 17-годишно момиче на плажа в курорта "Св. Св. Константин и Елена" и се опита да помогне на друго.

Инж. СТЕФАН ИЛЪКОВ от Мадан. Той спаси от смърт 11-годишно дете, покачило се на електрически стълб с високо напрежение и обгорено от токов удар. Илъков изпреварил полицията, пожарната и Бърза помощ и свалил детето още преди да е спряно електричеството.

ПОЛИНА РУСЕВА - студентка от Американския университет в Благоевград. Сама и по своя инициатива превежда на английски табелите пред всички експонати в местния исторически музей, за да могат и чужденците да оценят културно-историческото ни наследство.

ЕМИЛИЯ КАЗАКОВА от Видин. Тя спаси бебето Светослава, като му дари част от черния си дроб. За да се извърши операцията, се наложи да го осинови и Емилия не се поколеба да го направи.

СЛАВЕЯ АНГЕЛСКА, дванадесетокласничка от Севлиево. Изобрети метод за начално обучение на деца с увреден слух. Системата й ще бъде въведена в специализирани институции в Дания, Белгия и Холандия.

ЕЛИЯНА МИТОВА, журналистка, създала асоциация "Семейство за всяко дете" и д-р ИВАН МАНЧЕВ от болницата във Велико Търново. Двамата полагат неимоверни усилия и упорство, за да уредят лечение в Испания за 6-годишното сираче Асенчо от дома в с. Страхилово.

СТАНИСЛАВ БОЯДЖИЕВ, екоактивист. Доброволец в гасенето на летните пожари в Рила. Редовно почиства в планината без никой да го кара. Сам организира голям природозащитен форум за опазване на Черноморието.

БНТ - За инициативата "Училище без бариери", насочена към изграждането на достъпна архитектурна среда за деца с увреждания в детските градини и училищата в София. Наградата получават Мария Чернева и Ива Димитрова.

Би Ти Ви - ЗА инициативата "Великолепната шесторка", благодарение на която бяха събрани средства за построяване на самостоятелни къщички за децата от дома в Могилино. Наградата прие Ани Салич.

Нова ТВ - Репортерката Даниела Тренчева за серията разследвания за контактите на магистрати с бандити.

Награди получиха и онези, които разказаха историите на добротворците:

КРАСИМИРА ДИМИТРОВА от Шумен. Номинира бизнесдамата Диана Кишкилова, която първа се отзова и най-много й помогна, като облече и обу дъщерите й Меги и Парашкева.

СВИЛЕН РАЙЧЕВ от Русе, преподавател в училище "В. Левски", който организира колегите си да номинират своя директор Галин Ганчев.

ХРИСТО СТОЯНОВ, един от четиримата потърпевши от пътно-транспортни произшествия, които номинираха Владимир Тодоров от Асоциацията за защита на застрахованите, пострадали в катастрофи.

ЛАКА ЙОТОВА от Ловеч. Номинира Мария Недялкова за създаването на дневния център за хора с увреждания

СВЕТЛА ПЕТРОВА - директор на детския дом в с Страхилово. Номинира Елияна Митова и д-р Иван Манчев за помощта им 6-годишният Асенчо да получи лечение в чужбина

ЗЛАТКА ПЕХЛИВАНОВА, майка на 11-годишния Емил. Номинира инж. Стефан Илъков от Мадан, задето спаси от токов удар детето й.

ВАНЯ БОНЕВА, представител на Движение "За земята", което номинира еко доброволеца Станислав Бояджиев

ЦВЕТЕЛИН АНГЕЛОВ, баща на бебето Светослава, спасено с трансплантация на черен дроб от Емилия Казакова

ВЕРЖИНИЯ СТАМБОЛИЕВА от Плевен. Номинира Божидар Първанов, който се застъпи за нея и успя да й уреди жилище.

Достойни българи за 2009 година:

28 български граждани бяха отличени от в. "24 часа" като достойни българи, проявили човешките си качества през 2009 г. Големият приз - "Златният ритон" връчи министър-председателят Бойко Борисов.

Специалната награда Златен ритон беше връчена на полицай Димитър Димитров. Той охранявал събора на Бакаджиците, когато шофьор на автобус загуби контрол над превозното средство и прегази много хора. Тогава загинаха 16 души, а полицай Димитров спаси две жени.

14-годишният Виктор Неделчев също получи специална награда. Той живее в дом за деца, лишени от родителска грижа в село Крушуна и се сдоби с 1000 евро стипендия за това, че намерил 200 лева и ги е върнал на притежателя.

Момчил Андреев - изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България", която насърчава благотворителността.

Христо Томов - дари жилище и немалка сума на незрящия Крис.

Награда получиха и д-р Алекси Деянов, който въпреки, че е на хемодиализа, не спира да се грижи за 680 пациенти в смолянското село Арда, както и Емил Башев, кмет на с. Арда, който разказа за д-р Алекси Деянов.

За достойни българи бяха наградени и трите момичета, които през миналото лято спасиха жена и две деца от удавяне на плажа в с. Лозенец - това са Даяна Прокопова, Полина и Лора Пелтекови.

Фотографът Орлин Цанев разубеди човек, канещ се да се самоубие, скачайки от Аспаруховия мост.

Бизнесменът Антон Чолаков - помогна на чужденец да си стъпи на краката у нас.

Лъчезар Ораков - оператор на Марио Гаврилов от БНТ, с когото направиха филм за Хаити.

Петя Генова - набира средства за лечението на болно дете.

Йорданка Дюлгерова - директор на училището, в което учи 12-годишният Николай Мишев. Той намери и върна на собственика им загубени златни бижута.

Иван Чанов, кмет на Смилец, който подари храм на съселяните си.

Владимир Иванов, събрал за часове 300 кръводарители за обгорял човек.

Калина Драгоева, Жана Славова и Станимир Недев - събират пари за лечението на болен приятел.

Полицаите Мариан Василев и Георги Първанов, спасили семейство от пиян.

Петър Славов от ПрокредитБанк, който отърва момче от побой;

Огнян Ганчев, който с присадено сърце изкачи връх Монблан.

Ани Салич от bTV за благотворителния концерт в помощ на децата от Хаити, организиран съвместно с УНИЦЕФ.

Васил Иванов от Нова телевизия за поредица репортажи и разследвания, свързани със съдебната система, полицията и корупцията.

Достойни българи за 2010 година:

Тържеството, на което бяха отличени 35 достойни българи за 2010 година, се проведе на 8 април 2011 г. в "Шератон" - София.

Големите награди "Златен ритон" за достоен българин за тази година бяха две. Премиерът Бойко Борисов връчи наградата "Златен ритон" на Антоанета Иванова, служител на телефон 112, която спаси живота на жена, станала жертва на имотна измама. Отчаяна жената тръгнала да се самоубива като скочи от покрива на 8-етажен блок, но Антоанета успява да я задържи на линия, говорейки й успокоително, докато полицаите успеят да се качат при нея и да я спрат.

Другият "Златен ритон" отиде при Гергана и Соломон Паси заради приноса им за приемането на единно зарядно устройство за всички мобилните телефони в ЕС.

Достойните българи за 2010 година са още

Стефка и Иван Сапунджиеви и синът им Светослав от Велико Търново, които дариха органите на починалия им син Александър за трансплатация.

Ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков и всички спасители от отряда

Учениците от Монтана Денислав Ивов и Златан Златанов, които спасиха давещо се дете

Отец Георги Фотакиев от Варна помага на наркозависими

Стефана Брънекова от Габрово - грижи се за бедни и болни

Благо Солов от Пазарджик - подава ръка на разорен от пожар

Пенка Тодорова от Ямбол - намери и върна 17 хиляди лева

Кольо Радуков от Казанлък - помага при водни инциденти

Цанка Палова от село Кънчево - родила и отгледала 13 българчета

Руси Дженев от Плевен - дарява музеи и строи храм

Лекарите от Пловдив д-р Георги Крумов, д-р Невен Енчев, които подадоха ръка на жена в нужда

Иван Караджов - природозащитник

Румяна Стефанова и Руси Стефанов - читалищни дейци и учители

Радина Велчева - бори се да има фонд "Ин витро"

Кина Рашева от село Куртово Конаре - приемна майка на 5 деца

Надежда Савова - направи Хлебна къща и учи децата на философията на сближаването чрез хляба

Проф. д-р Ивайло Търнев - работи за това ромите да получават здравни грижи

Проф. д-р Асен Николов - спасява при рискови раждания

Холдинг Белла - подарява детски площадки

Цветанка Ризова от Нова тв - осигури модерна медицинска апаратура

Генка Шекерова от Би Ти Ви - облагородява квартала

Добрина Чешмеджиева от БНТ - за работата й като журналист по значими обществени теми

Отец Йордан Карагеоргиев - грижи се за затворници

Йорданка Михова от старческия дом във Велико Търново, която се грижи за сираци

Борис Томов - републикански шампион по тенис за инвалиди

Димитър Парапанов - бори се за правата на слепо-глухите

Достойните българи за 2011 година:

На церемония на 12 март 2012 г. премиерът Бойко Борисов връчи голямата награда „Златен ритон" на Христо Кънчев.

През август 2011 г. 20-годишният Христо Кънчев спаси от удавяне две ученички от кърджалийската езикова гимназия, паднали в морето край Созопол.

Специалната награда на кампанията беше връчена на Васко Ристевски и Стефан Иванов, притекли се на помощ при инцидента с горящ автобус на автомагистрала „Тракия" край Пловдив.

Награди получиха още:

Спасителите Атанас Атанасов, Атанас Георгиев, Красимир Колев, Цветан Сидеров - спасяват над 60 души при наводнението в с. Бисер.

Представителите на форум OffRoad - България.com - за страната - Владимир Йончев, за София - Георги Гегов, за Пловдив - Георги Калашев, за Бургас - Явор Атанасов и за Стара Загора - Йордан Стоянов - за помощта, оказана на хората в село Бисер.

Диана Милева от Горна Оряховица, която загуби съпруга си, но преодолявайки мъката, прояви голяма човещина, като дари органите му за трансплантация. Трима души живеят благодарение на постъпката й.

Инж. Благо Танков от Пазарджик - за благотворителната му дейност - подпомага братя сираци, самотна майка с 2 тежко болни деца, дарява за ремонт на църкви и за издаването на книги.

Третокласникът Александър Йорданов, който намери портфейл с 2200 лева и го върна

Милена Нейова, основател на ателие "Прегърни ме". То подпомага интеграцията в общностния живот на млади хора от столични социални домове.

Аделина Радева от БНТ, която ще бъде наградена за кампанията на медията в подкрепа на пострадалите от наводнението в с. Бисер.

Журналистите от bTV Станислава Цалова и Венелин Петков, за инициативата "Да изчистим България за един ден" заедно с мениджъра на кампанията Мария Лазарова.

Васил Иванов от Нова Телевизия, за поредица репортажи и разследвания.

Любен Кастрев от кюстендилското село Фролош разнася продукти и лекарства на над 100 души, изолирани от снежните преспи в отдалечените махали на селото.

Възпитаниците на Националното музикално училище "Любомир Пипков" от трио "Appassionato" в състав Росен Ганев, Йоана Ламбрева и Пенка Петкова. И певците Преслава Златева, Мирела Александрова, Николай Митов, Александър Митев и Фикрет Фикрет.

Морякът Петър Петров от Варна спасява хора от потъващия туристически кораб "Коста Конкордия".

Полина Крачунова от плевенското село Реселец предостави за трансплантация органите на загиналия си 17-годишен син и така спаси живота на трима.

Актьорът Ивайло Захариев, станал популярен от сериала “Под прикритие”, бе отличен за благотворителната му дейност в подкрепа на глухи деца.

Актьорът Башар Рахал организира благотворителна акция в помощ на сираци.

Желяз Андреев бе отличен за създаването на терапевтичната общност "Ново начало" в подкрепа на наркозависими млади хора, решили да скъсат завинаги с дрогата.

Венцислав Карастоянов от Ловеч търси работа и дом за аутсайдери, грижи се за роми.

Сестрите Елвира и Яница Лазарови от Стара Загора организираха благотворителен концерт за сираци.

Достойните българи за 2012 година:

На 26 април 2013 г. на церемония залата на Археологическия музей в София 31 българи бяха наградени с високото звание. Наградите бяха връчени в присъствието на служебния премиер Марин Райков. големите награди бяха удостоени посмъртно Петър Тодоров и Христо Стефанов от София. Двамата мъже успяха да извадят две деца от бурното море на неохраняем плаж край Синеморец на 20 юли 2012 г. Премиерът Марин Райков връчи грамотите на съпругата на Христо - Галя Стефанова, и на брата на Петър - Стефан Тодоров.

С голямата награда бе удостоен и Марио Тихомиров от Белоградчик. 15-годишният Марио Тихомиров вече е известен на цяла България. С риск за живота си той извади 8-годишния Мишо, пропаднал в скална цепнатина край Летния театър в Белоградчик. Марио живее в Дома за деца, лишени от родителски грижи.

Наградени бяха още:

Момчил Трандев - спасител на Златни пясъци, участвал в спасяването на 18 души от удавяне на 29 юли 2012 г. Автобусът, в който те пътували, е застигнат от 10-метрова вълна след голяма ВиК авария във Варна. Момчил пръв скочил да вади хората от затъналото до прозорците превозно средство.

Инспекторите Йордан Иванов, Венцислав Димитров и полицаите Диян Неделчев, Златко Златев и Ивайло Дачев от Четвърто РПУ във Варна спасиха трима самоубийци от Аспаруховия мост за 13 часа.

Полицаят от Плевен Николай Гергов намери гърне с 2343 византийски монети и го предаде в Плевенския исторически музей. Имането е с тегло 6,620 кг и е от първата половина на ХII век.

Със званието "Достоен българин" бе удостоен и министърът на здравеопазването в служебното правителство проф. д-р Николай Петров. Той бе номиниран преди да влезе в изпълнителната власт, защото минути, след като разбра за жестокия атентат на летището в Сарафово, прекъсна отпуска си край морето и пристигна в болницата в Бургас, за да се включи в спешните екипи за спасяването на ранените.

Йордан Йовчев - легендарният български гимнастик, който представи достойно България на 6 олимпиади.

Латинка Арнаудска и Емилия Жекова от 173-а детска градина в София, които спасиха живота на 4-годишната Димана. Удостоени са и тяхната колежка Бистра Шуплева, както и директорката Дора Германова.

Юзлем Тефликова от шуменското с. Кестеново, събрала над 2000 книги за читалището в селото.

Наградени бяха и тримата ученици от Стара Загора Иван Петков, Кристиян Каваков и Димитър Димитров - тримата започнаха кампания "Героите в сърцата ни" и лепят портрети на бележити българи на местата за предизборна агитация.

Тихомира Методиева и Иван Клисарски бяха наградени за участието им като доброволци в гасенето на пожара на Витоша през юли 2012 г.

Удостоен със званието "Достоен българин" бе и пастор Христо Благинов, който с получените от тотото над 200 хиляди лева вдигна два молитвени храма в Долна Оряховица и Джулюница, а сега иска да построи и дом за бездомни хора.

Майката на Любен Буков - Мария Букова, получи наградата на своя загинал син. 34-годишният мъж спаси от взрив на бензиностанция жителите на село Долна Махала, община Калояново, но сам той обгоря тежко и почина от раните си.

Удостоен със званието бе и кметският наместник на село Главаци, Врачанско, Митко Костадинов, който със свои пари и заем от приятел закърпи дупките по улиците на селото.

Двете акушерки - Ана Асенова и Марияна Георгиева, спасяваха новородени бебета при земетресението на 22 май миналата година в Перник. Те също бяха сред удостоените с гордото звание.

Достойните българи за 2013 година:

Тържествената церемония, на която бяха обявени имената на 24-ма достойни българи за 2013 г., бе на 8 май 2014 година в Националната художествена галерия.

Дядо Добри, наричан светеца от Байлово, и Иванка Петрова от Русе, майката на загиналия в Кербала Антон Петров, са носителите на голямата награда "Достойните българи". Той е отличен за неговата безкористна помощ да дарява средства на църкви и манастира.

Дядо Добри не успя лично да дойде на церемонията заради крехкото си здраве, но получи отличието си по-късно.

На тържеството премиерът Пламен Орешарски лично връчи специална грамота и икона на Иванка Петрова, за това, че дава коледна стипендия на дете от училището на сина си - гимназията по корабостроене, за да запази жив спомена за командоса.

Ето и имената на останалите наградени за 2013 година:

Доктор Георги Николов, главен асистент в университетската клиника по уши, нос и гърло в Плевен, който извади 13 см острие на нож, забито в главата на 13-годишната Нина. Стоманата била потънала на по-малко от 1 см от мозъка и на милиметър от мускулите, които движат окото. Месец след уникалната операция момичето тръгна отново на училище.

Маргарита Пелтековa от Велико Търново, която дари органи на съпруга си Илия Пелтеков, изпаднал в мозъчна смърт, и така даде шанс за нов живот на двама души.

Журналистите от БНТ Ива Димитрова, Пламен Николов и Цветелина Станчева - екипът на здравния проект на БНТ "Зелената линейка", са отличени за това, че показаха как може да се съчетае телевизионното шоу с обществената полза. Мобилният здравен кабинет за 3 г. достигна до стотици малки населени места с едни от най-добрите български лекари у нас, за да окаже реална медицинска помощ.

Продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от Паметника на Левски и сигнализира на "24 часа" за това.

Бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села. Практикува с изключителна преданост професията си от 40 г., като почти всеки ден изминава по 20 км с колело от Казанлък до Бузовград при своите пациенти.

Полицаят Диян Колев от Търговище, който спаси 71-годишна жена от удавяне на плажа Кабакум.

Награда получи и Марина Цекова от Нова телевизия, която направи репортаж за болно дете и дарителска кампания за него бяха събрани 30 000 евро.

Бизнесменът Йордан Йорданов, който извади 4-ма пътници от паднала в река кола.

Софка Дойнова от Добрич е майка на загиналата в пожара във влака София - Кардам Валерия Желева. Тя заедно със съпруга си Жельо Желев раздадоха по 30 хил. лв. от държавното обезщетение за смъртта на дъщеря си на петте учебни заведения, в които момичето им е учило.

Георги Татарски и Кирил Калинков от Благоевград са наградени, защото спасиха 13-годишен удавник по време на риболов в река Струма.

Сред достойните българи е и 55-годишният шофьор на автобус Дончо Великин от Стара Загора, който спаси от ад на пътя край Павел баня 20 жени от Казанлък.

Сдружението от Горна Оряховица "С вяра в доброто" също е сред наградените - то е създадено от група приятели, за да помагат на хора, изпаднали в беда в целия регион. Миналото лято събират 1000 лв., за да платят сметките за ток и вода на бивш волейболен национал, сега инвалид.

Александра Жекова и личният й треньор Виктор Жеков също са сред наградените за достойното им представяне на България на зимните олимпийски игри в Сочи.

Генка Шикерова от Би Ти Ви е отличена за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й.

Замфир Манчев от Смолян, който сам намира води, каптира ги и строи чешми със собствени средства. Построил е и дървен мост. Той взриви залата с думите си: Благодаря не само за наградата, но и на онези, които са ме поканили. Колко чешми съм направил досега - нека като текат, да измиват греховете на всички наши хора, защото всички сме грешни, нека да загасят мъките, да ободряват сърцата.

Достойните българи за 2014 година:

Церемонията по награждаването бе на 8 май 2015 г., зала 6 на НДК. Голямата награда връчи премиерът Бойко Борисов, който се ръкува и с всеки един от 35-те носители на званието "Достоен българин".

Свилена Дечева, вокалната педагожка на Крисия Тодорова, е носител на голямата награда на инициативата на "24 часа" и БНТ "Достойните българи на 2014 г.".

Носители на наградата са още:

Крисия Тодорова, Хасан Игнатов и Ибрахим Игнатов за големия успех на Евровизия

Специална колективна награда получиха и българските доброволци. През 2014-а, а и в началото на 2015-а много българи пострадаха от природни бедствия. Нашите кореспонденти издириха някои от хората с голямо сърце, които помагаха на пострадалите. Има и още много, затова наградата е колективна.

Отличени бяха и някои от доброволците:

Певицата Тони Димитрова оказа помощ на пострадали от голямото наводнение в Мизия. Тя видяла по телевизията покъртителен репортаж за бедстващите хора и нуждата от доброволци и спонтанно решила да се включи. Веднага тръгнала от Бургас до Мизия, където веднага се представила в щаба на доброволците и се включила в разчистването на пострадалите от потопа къщи.

Филип Николов и Мирослав Иванов от Социален учебно професионален център "Анастасия Железкова" във Варна - млади хора с увреждания, които участваха 2 седмици в акциите за помощ на пострадалите от наводнението в Аспарухово.

Юсеин Мехмед от Черноочене. По време на снежното бедствие през март 2015 г. затваря за 10 дни ресторанта си, за да помага на хора в нужда. С джипа си изтегля закъсали автомобили, пренася хранителни продукти, превозва болни.

Антон Хекимян от Би Ти Ви, който организира екип и сам участва в помощта за пострадали от наводненията.

Съпрузите д-р Ферхад Ахмед и д-р Филиз Абидин, лекари от спешната помощ в Кърджали. Д-р Ахмед рискува живота си, за да спаси пациент, а д-р Филиз Абидин 4 часа гази преспи по време на снежното бедствие през март 2015 г., за да стигне до болно бебе.

Десислав Наков от Враца - спаси 11 души по време на голямото наводнение в Мизия в началото на август 2014 г.

Десислав Димитров от Силистра, който спаси от удавяне в Дунав 13-годишно момче.

Аладин Харфан, който полага огромни усилия за подпомагане и социализиране на бежанците у нас

Отец Йордан Георгиев от Асеновград, който всяка седмица храни по 100 бедни в храма "Св. Николай Чудотворец".

Георги Симеонов, който вече 6 г. като Дядо Коледа раздава подаръци на деца, а събраните средства дарява за болни от детска церебрална парализа.

Атанас Иванов от Мадан, пожарникар, който по време на снежното бедствие през март 2015 г. доставя на бедстващи хора лекарства и храна

Фильо Стоев, кмет на с. Странско, който спаси десетки свои съселяни, след като се скъса язовирна стена над селото през 2014 г.

Параолимпиецът Михаил Христов, подобрил 8 европейски рекорда по скок на дължина и получил 2 световни титли за младежи и мъже на игрите за хора с увреждания

Илия Костов от Варна, който от 7 г. се грижи за междублоковите пространства в кв. Възраждане.

Марин Карабелски от Сандански, който спаси горящ човек

Марин Николов от Нова тв, направил серия от разследвания за кражба на публични средства от БДЖ

Анастас Иванов от Смолян, който ремонтира със собствени средства параклиси и църкви

Ислям Атакан, който събира пари за ремонт на джамия и църква в село Малиново, Ловешко

Йордан Димитров от БНТ, автор на предаването "България от край до край"

Красимир Андреев от с. Нова махала, Старозагорско. С каруцата си и коня Абърдийн той евакуира свои съселяни по време на наводнението там през декември 2014 г.

Габриел Ченчева, ученичка от 11-и клас в математическата гимназия "Константин Величков" в Пазарджик, е главен организатор на по-голямата част от над 10 благотворителни акции сред ученици, родители и учители в нейната гимназия и други училища в Пазарджик за операции и лечение на нейна съученичка, пострадала при тежка катастрофа.

Димитър Христов, машинистът на влак, който спаси 95 пътници при инцидента край с. Мурсалево, когато огромна скала падна на релсите.

Христо Тодоров. Като директор на пожарната в Кърджали координира денонощно действията на спасители и доброволци по време на снежното бедствие в Кърджалийско през март. Благодарение на него са спасени родилки, болни и възрастни хора.

Васил Петков-Гмуркача от Велико Търново. Той спаси 4 души, между които и дете от потопа край Дебелец миналия юни. Колата им била отнесена от пътя от приливната вълна и те били на косъм от удавяне.

Кадир Яха, кмет на с. Безводно. Разчиства пъртини към откъснати махали на селото по време на снежното бедствие през март 2015 г., за да достигне до затрупани от снега къщи на възрастни хора.

Николай Градев от Бургас, Николай Кирилов от Кюстендил и Марин Гърков от Средец - те спасиха давещи се хора от водния ад край Отманли в нощта на 6 септември 2014 г., когато водата отнесе в дерето край пътя Созопол- Бургас няколко автомобила.

Красимир Калайджиев - По време на снежното бедствие през март 2015 г. спасителят към РСПАБ - Смолян, участва в операция в района на местността Печинско по спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снега, за да стигне до тях.

Достойните българи за 2015 година:

За 2015 г. бяха наградени 35 наши съграждани. Церемонията беше на 11 май 2016 г. в НДК.

Голямата награда получи 15-годишната Мария Стоилова, която спаси живота на шофьор на тролейбус. Тя бе наградена лично от премиера Бойко Борисов.

Ето и другите наградени:

Операторът Григор Кумитски, който загина, спасявайки давещо се момиче. Той получи специалната награда на читателите на "24 часа".

Тримата моряци - Красимир Кънчев, Емил Василев и Венцислав Янков от Русе, които извадиха румънски колега от Дунав с голям риск за живота

Учениците от Асеновград от гимназия "Иван-Асен Втори", които събраха 168 000 евро за лечението на любимата си учителка Любомила Ангелова.

Деветгодишната Ивайла Митова, която дари коса за онкоболни

Актьорите Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев, които извадиха от морето удавник

Асен Канджев - пенсионерът, който продаде магарето си, за да плати глоба и когато историята му трогна много хора и те събраха пари, ги дари за болно дете.

Д-р Митко Хаджиев, общопрактикуващ лекар в с. Борино, Смолянско, с 1800 души от още 5 селища в пациентската си листа. Открил и диагностицирал 6 онкозаболявания с личния си ехограф.

Ангел Цолов, футболист от "Бдин", спасил дете върху надуваем дюшек в Дунав

Пожарникарят Борис Борисов, който спаси мъж в Свищов от горящ апартамент

Бисер Овчарски, шофьор на училищен автобус, който събра подаръци за 200 деца

Кирил Дикански, който заедно с още трима огнеборци - комисар Тошко Бързилов, Йордан Михайлов и Борислав Беров спасиха шофьор на автомагистрала "Хемус"

Деветокласникът Марио Андреев, който намери редки църковни книги

Иван Николов, който извади от пожар две италианки

Пастор Александър Червенков, който спаси самотна майка с дете

Елина Искренова и Божидар Димитров, които върнаха плик с 500 лева

Лекарката Мариела Захариева, която спаси бебе с музика на Моцарт

Съучениците на Григор Иванов от Ловеч, които събраха за него пари за протеза

Полицаят Ангел Стефанов, който спаси жена от потоп

Борислава Бойкова, която 2 г. събира пари и помага на болния Денислав

Георги Божиков, който измъкна човек от горяща барака и го спаси

Десислава Дюлгерян, която дари суперкувьоз на болница

Светослав Ангелов и Пламен Сираков, които спасиха жена от взрив на газова бутилка

Бившият топкриминалист Живко Димитров и колегите му - Даниел Михайлов и Дани Димитров, които помагат на летовници в мъртво вълнение

Младежите Евелин Петков, Тодор Тодоров и Лазар Лазаров от Монтана, които спасиха жена от грабеж

Ивайло Цеков, който издирва забравени войнишки паметници и строи нови

Учителката Мариана Пенчева от Велико Търново, която прие в дома си 10 бедни деца

Кондукторът Александър Русев, който спаси живота на пътници, след като шофьор на автобус колабира

Учениците от Смолян, които събират пари за нов дом на съученик след пожар

Йоана Левиева-Сойър, продуцент в БНТ, за организирането на най-мащабното телевизионно събитие у нас - детската Евровизия

Полина Ботева, репортер в Би Ти Ви, за репортажите по време на бежанската криза

Мия Димитрова, репортер в Нова тв, за серия репортажи по кампанията на Нова тв "Мисия образование" в подкрепа на промяната в българското училище и за по-качествено образование

Радослав Янков, сноубордист, който спечели Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини

Достойните българи за 2016 година:

Тържествената церемония за връчването на наградите на "Достойните българи" бе на 6 март 2017 г. в хотел "Маринела" в София.

Голямата награда връчи служебният премиер проф. Огнян Герджиков.

Голямата награда е за Селма и Шенол Мурад. Те дариха 160 000 лева, събрани за техния болен син Синан, на други 3 болни деца и на училището на детето им, след като момчето им почина през януари 2017 г.

Учителката Любомила Ангелова от Асеновград, която започна кампанията за спасяването на нейния ученик Синан Мурад. Едно от последните желания на Синан било родителите му да раздадат парите за неговото лечение на други болни деца.

Специална награда за всичките 771 спасители, които 11 дни участваха в спасителната операция в Хитрино. Наградите връчиха Венелина Гочева, издател на “24 часа”, Борислав Зюмбюлев, главен редактор на “24 часа”, Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, Венелин Петков, директор “Новини, актуални предавания и спорт” на Би Ти Ви, Силва Зурлева, член на борда на директорите на “Нова броудкастинг груп”, Александър Велев, генерален директор на БНР.

Кметът Нуридин Исмаил неотлъчно бе до хората в Хитрино.

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР - за спасителната акция в Хитрино

Стефан Стефанов помага да вадят хора от руините в Хитрино

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов приема наградата за общината, чиито жители дариха 7 тона картофи и храни за пострадалите в Хитрино

Комисар Иван Иванов, инспектор Димчо Ангелов и старши инспектор Мирослав Желязков от РД ПБЗН в Шумен - за участието им заедно с всички колеги в акцията в Хитрино

Красимир Купенов, главен инженер на производство "Транспорт и съхранение на нефтопродукти" в "Лукойл Нефтохим" Бургас, един от ключовите участници в спасителната операция в Хитрино

Стефан Цонев, който предложи къщата си на пострадали в Хитрино

Кметът на Мадан Фахри Мулайсенов се снима гордо със своите малки съграждани Бенита Оракова и Радостин Чивлиев, които заедно с Валентин Чивлиев, Алексия Атанасова, Денис Меков, Ерика Дюлгерова, Кристиян Петков от Мадан върнаха изгубена чанта с пари и документи.

Старши комисар Ялчън Расим, главен инспектор Илиян Николов и главен инспектор Дарин Димитров от ОД на МВР в Шумен - за акцията в Хитрино

Треньорката на националния ансамбъл по художествена гимнастика на България Ина Ананиева, която устоя на предизвикателствата заедно с Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова, Любомира Казанова, за да спечелят златните момичета медал с цената на злато на олимпийските игри в Бразилия през 2016 г.

Архитект Пламен Мирянов, който в чест на Деня на будителите засне филм за глаголицата.

Райчо Симидчиев и Николай Чакъров - двамата заедно с други младежи от с. Момчиловци даряват пари за храма “Св. св. Константин и Елена”

Ортопедът д-р Янаки Янакиев от Пловдив помага на своите пациенти, за да продължат лечението си

Ваня Гръблева, Красимир Димитров, Павлин Стефанов, Марти Димитров, Васко Григоров от аварийно-спасителното звено на Столична община, които помагаха при бедствието в Скопие.

Младши експерт Ивайло Стоянов и пожарникарят Давид Гълъбов от РД ПБЗН в Благоевград - за спасителната акция в Скопие

Делтапланеристите Деспин Митрев и Венелин Стайков помагат за издирването на две изгубени деца.

Доц. Йордан Панов от Плевен - за уникална операция, при която извади пръчка от главата на мъж.

Юлиян Михайлов, който спаси от смърт шефа на антимафиотите в Силистра Илиян Великов

Галунка Калоферова, която даде по 1000 лева на шест деца, останали сираци.

Миролюба Бенатова от Нова телевизия бе наградена за работата като журналист в ерата на постистината.

Юлиян Варимезов от Варна спаси в Родопите туристка, паднала от въжен тролей

Марко Марков, който заедно с Божидар Александров, Валентин Георгиев, Даниел Чолаков, Веселин Лазаров, Красимир Николаев, Красимир Богданов, Стилиян Мъглов, Любослав Димитров, Мирослав Тютюнков, Николай Николов от Горна Оряховица, които помогнаха да се спаси Емануил Ангелов.

Актьорът Дарин Ангелов, приема неговата награда за това, че спаси зрител по време на постановка

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, върнал доброто име на светата обител,

Отец Петър от храма “Свети Власий”, построил 21 параклиса.

Учителката Димитрина Костова от Стара Загора събира пари за операция на свой ученик.

Даниела Атанасова, кореспондент на bTV в Ямбол, разказа за Байрам и така помогна момченцето да замине на лечение в чужбина.

Надя Обретенова и Благой Цицелков от БНТ, които разказаха историята на Стиляна Параскевова, ушила първообраза на българското знаме в Браила.

Младен Димитров от Силистра, който спаси възрастни хора и деца от пламнала къща.

Иван Ганев от Велинград, спасил от сигурна смърт непознато момче

Николай Цолов, студент във Варна, който помогна на възрастен британец с инфаркт.

Ивайло Томанов от с. Царацово спаси шофьор на тир.

Децата от детски комплекс “Ние, врабчетата” и директорката Миглена Георгиева, които помагат благотворително за операция на абитуриентка.

Александър Пеев и Радостин Богданов задържаха рецидивист, ограбил жена.

Георги Атанасов от Вършец дари 4000 лева за лечение на 4 деца с тежки заболявания

Васил Вълчев, който продаде кравата и телето си, за да вдигне паметна плоча на 31 войници от с. Българин, загинали във войните

Достойните българи за 2018 година:

Тържествената церемония за връчването на наградите на "Достойните българи" бе на 19 март 2018 г. в Военния клуб в София.

Голямата награда - Златен ритон, получиха Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев - те са инициатори и двигатели на „Враца софтуер общество“. С безплатни курсове те намериха работа на стотици млади хора, които се включиха в най-бързо развиващата се индустрия, без да напускат Враца.

Наградата им връчи министър-председателят Бойко Борисов.

Специална награда за Димитър Бербатов и неговата Фондация “Димитър Бербатов” - вече 10 години всестранно подпомага младите хора да развиват своите дарби и им дава шанс да ги споделят със света. Организацията е първата в България, учредила годишни награди за ученици във всички сфери на тяхната изява.

Специална награда за Фикрие Булунмаз - архитект и реставратор от Турция, която върна блясъка на Желязната църква в Истанбул след 7-годишен упорит труд. "Свети Стефан" отново блести в цялото си великолепие до Босфора.

Съучениците и учителите на Любчо от 125-о училище в София - детето страда от церебрална парализа, а неговите съученици и учители сбъднаха мечтата му да учи заедно с другарчетата си. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия учебен ден.

Мария Савкова от Би Ти Ви разказа вдъхновяващата история на децата от 125-о училищe, които събраха парите за акумулаторната количка на съученика си Любчо, за да го върнат отново в клас.

Старши комисар Димитър Машов, директор на областната дирекция на МВР – Велико Търново, който от 2 г. провежда активна кампания срещу телефонните измами с брошури, обяви и разговори с възрасните хора дори в най-малките села.

Жандармеристът Пламен Петров от Варна, докато е в почивка, задържа телефонен измамник, който минути по-рано излъга възрастна жена с 2000 лева в Нови пазар.

Румен Бахов от Нова телевизия - за историите, които разказва с ирония, за да помага на хора, изпаднали в абсурдни ситуации. И за усилията му да търси подкрепа в решаването на сложни и заплетени житейски казуси.

Младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от град Септември спасиха десет деца през лятото, изгубили се в гората над село Варвара, като ги пренесоха на гръб през бурна река.

Децата от село Давидково събраха пари за обувки на Митко, който със сестра си Лили сам гледа болните си родители. Така момчето започна отново да ходи на училище.

Кметицата на Давидково Севда Чолакова заедно със съселяните си дадоха пример на цялата страна, след като в студените зимни месеци подслониха семейства с 11 деца, дошли за добив на дърва в Родопите.

Адвокат Моше Алони. Номинира православната ни църква за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 хиляди евреи от сигурна смърт по времето на Втората световна война.

Доброволците Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев спасиха 30 възрастни мъже и жени с деменция от пожар в здравната служба на село Овча могила и се бориха с огнената стихия до пристигането на пожарникарите.

Кристиян Иванов от Харманли. На 8 години. Пръв хвана кръста в леденото хоро на Богоявление и веднага дари наградата си на онкоболно дете. Така помогна за лечението в чужбина на 6-годишния Ангел Гачев.

Коледарчетата на Момчиловци дариха над 900 лв. за седем семейства, останали без дом заради пожар точно преди Коледа в селото който изпепели къщата им, мебелите, имущество и документи.

Величко Донков. На 18 години от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария Терезия" в Стара Загора. Той намери в голям магазин чанта с пари и документи и без да се колебае, я предаде, за да бъде върната на собственика.

27-годишната Николета Стоянова от Бургас. След като прочита историята на Антония Спасова, останала без крака, започва да й помага - всеки ден ходи в болницата, носи й дрехи и храна, дори я извежда на ръце на разходка в града.

Българинът Мирослав Тодоров става герой в Турция, след като спасява дете на година и половина от удавяне в басейн в град Елазъ. Лекарите успяват да върнат към живот бебето, чието сърце спира два пъти в реанимацията на болницата.

Отец Андон Шавулев от Благоевград е единственият духовник у нас, който освен расото, слага и боксови ръкавици. От близо 40 години той тренира младежи в неравностойно положение и момчета от дома за сираци.

Юлиян Юлиянов на 15 г. и Любослав Веселинов на 12 г. Без да могат да плуват, с риск за живота си, спасиха две сестри от удавяне в бързей на река Искър до плевенското село Ставерци.

Бизнесменът Красимир Христов. Ремонтира безвъзмездно общинското жилище, предоставено на незрящото семейство от Благоевград Нурел и Феим и им помогна в отглеждането на невръстния им син Денис.

Бойка Атанасова - кореспондент на вестник "24 чааса" в Гърция помогна да получи отново свобода българинът Иво Богданов, който излежа несправедлива 7-година присъда в затвора за несъществуващо убийство.

Шефката на реанимацията във Велико Търново д-р Сибила Маринова и колежката й д-р Ваня Лъчезарова направиха успешна кампания за популяризиране на донорството и превърнаха местната болница в номер 1 за донорските бази в страната.

Каскадьорът Тодор Лазаров, с над 120 филма зад гърба си, издирва изпаднали в беда хора в цялата страна. Прави фондация, която чрез джиесем приложение свързва нуждаещи се и всеки, който иска да им протегне ръка.

Ирен Леви и “Малки истории” на БНТ - това е социално предаване, което търси решение на проблемите на малкия човек. Разказва вдъхновяващи човешки съдби, срива стени, които не могат да бъдат прескочени, инициира каузи и проследява невероятните обрати в живота на героите си

Достойните българи за 2019 година:

Тържествената церемония за награждаването на добротворците  за 2019 година от кампанията "Достойните българи", която "24 часа" организира всяка година от 2003 г., бе на 12 март 2019 г. в НДК.

Голямата награда - копие от златен ритон на Панагюрското съкровище, взе Кирил Петков - бизнесмен, преподавател и визионер, който е инициатор за създаването на Центъра за приложни изследвания и иновации в Софийския университет - неговата фирма дарява 500 000 лв. и Америка за България дава още 300 000 лв., за да се открие центърът през октомври 2018 г. 

Петков е един от основатели на Харвардската програма в Софийския университет, в която учат годишно 60 студенти, избрани между 400 кандидати от всички университети на страната. Той лично финансира разходите им към Харвард, за да посещават програмата най-добрите, без да плащат.

Сафет Халид не спа цяла нощ на 18 март 2018 година, за да спасява премръзнали щъркели. Добрината му зарази хората от Дуловско и те масова тръгнаха да спасяват още бедстващи птици.

Исеин Мадански, пенсиониран миньор от село Чепинци, сам вдигна мост. Вкарал е в градежа към 200 тона материали, дал е 10 хиляди лева лични средства и огромния си труд.

Гимнастичката Катрин Тасева продаде на търг бухалките и златния си медал от Световната купа в София и така прибави 10 хиляди лева за операция в чужбина на младия футболист Иван Тодоров.

В навечерието на бала 23-ма абитуриенти от 57-о училище "Св. Наум Охридски" дариха кръв за операция на любимата си учителка.

Екипът на Сутрешния блок на БНТ помогна на Сара Илиева да замине за олимпиада по математика в Тайланд. След участието на Сара в предаването сумата беше събрана за часове. От Банкок талантливото момиче се завърна със златен медал.

В тази история има двама достойни българи, единият от тях, за съжаление, вече не е между живите. Румен Архипов, шофьор на училищен бус, получи инфаркт зад волана, но спаси 10 деца, като овладя колата да не се преобърне. Полицаят Румен Костадинов пък помогна децата да излязат от буса много бързо.

Кристина Газиева от Би Ти Ви с репортажите си помогна да продължи лечението в Румъния на 9-годишния Стефан Радойчев, който страда от спинална мускулна атрофия.

Иван Симеонов от гимназията по каменоделство в село Кунино направи паметник на опълченците и руските воини, загинали при Тревненския проход, и го дари на град Плачковци. Статуята е с лика на света Олга.

Ученици, учители и родители от 32-о училище в София събраха 42 000 лева за трансплантация на бъбрек на своята съученичка Поли. След операцията момичето е по-добре.

Николай Дойнов от Нова телевизия е един от емблематичните водещи на Новините на NOVA. Той печели доверието на зрителите и със сериозните си журналистически разработки в сферата на историята.

Деветокласникът Емрах Стефанов от село Чакали, Еленско, грабна сърцата на съселяните си, след като цяла нощ помага на огнеборците при гасене на пожар. Чувайки викове за помощ, Емрах първи изскочил от дома си.

Фелдшерката Илияна Петрова от Стражица изроди близнаци в линейка на път за болницата в Горна Оряховица. Случаят с появата на близнаци в такива условия е първият у нас.

Фелдшерът Димитър Алексиев и колежката му Димитра Димова от Генерал Тошево спасиха без необходимата апаратура в подобни ситуации бебе, родено в шестия месец и тежало 850 грама.

Във времето, когато немалко български лекари заминават за чужбина, младият лекар Шеип Панев, който работи в "Пирогов", лекува безплатно самотни възрастни хора в селата на Северозападна България.

Росица Ленкова от Хасково дари 53 хиляди лева на 3 болни деца, след като 18-годишната й дъщеря Николета, за съжаление, загуби битката с рака.

92-годишният българин Кирил Маринов, който живее в Германия, дари 1 милион лева на социални домове в Монтана. Изградил е две детски площадки, дарил е микробус за кукления театър в града, а в родното си село Винище е изградил часовникова кула.

34-годишният Пламен Иванчев от София помага да се възроди едно село до Павликени - Караисен. Той откупува театрална постановка за жителите на селото, възстановява физкултурния салон, организира празник с тенис турнир.

83-годишният Стойчо Стойчев е решен да види готов новия храм в Каспичан. Покойният му син поискал от него това приживе. Стойчев дари 50 000 лева за строежа на храма.

Колекционерът Иван Вачков от Златарица дари на музея във Велико Търново ценна колекция от 182 шевни машини от цял свят и часовници от XIX в.

Полицаите от Кърджали Костадин Симитчиев и Красимир Ангелов помогнаха на бедстващо семейство роми с бебе на 28 дни на ръце. Купили им храна, настанили ги в хотел и им дали джобни да се приберат в родното си село.

Димитър Димитров, началник на смяна в пожарната в Търговище, предотврати взрив в горящ камион, натоварен с 400 газови бутилки. Димитров пътувал за работа, когато станал инцидентът.

Ради Неделчев от Белица предаде на кмета Радослав Ревански намерена дамска чанта на студентка със значителна сума пари.

Машинистът Димитър Христов е пример, че достойните постъпки не са само еднократен акт. През ноември той с бърза реакция намали щетите от дерайлирането на влак край Кресна заради 50-тонна скала. През 2015 г. бе отличен като Достоен българин за това, че спаси живота на близо 100 пътници, след удар на влака в горящ тир.

Кондукторката Фатме Хюсеин спаси с бързата си реакция близо 80 пътници, като ги изведе от горящ влак на гара Коньово.

Иво Иванов, Бисер Русимов и Стефан Петров от Бургас скочиха от мост, за да спасят давеща се жена.

Полицаят Стойчо Яковски спаси дете по време на демонстрация за празник на полицията през ноември 2018 г. Тогава момченце от Пловдив си глътна езика, а Яковски светкавично се намеси и помогна на детето да не се задуши.

Делчо Михов, Радослав Кабаиванов и Цветан Ралчев от Оборище спасиха възрастна жена от сигурна смърт. Жената се лутала в мразовитата нощ. Кметът Милко Ангелов пък бързо организирал да я заведат в болница и това спасило живота й.

Ефрейторите Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от поделението в Благоевград извадиха от горящата му къща 67-годишния Георги Манолов, който е военноинвалид.

Зададе ли се буря в Черно море около Несебър, капитанът на спасителен катер Емил Петров към доброволния отряд в Свети Влас е на първа линия. От 2009 година досега е спасил над 80 души, бедстващи в морето.

Спасители от планинските спасителни служби в Дупница и Банско.

Отрядът от Дупница спаси контузен в Рила при тежки условия. През 2018 г. доброволците са участвали в 30 спасителни акции в Рила.

Отрядът от Банско 14 часа се бори, за да стигне до планинския водач Едуард Благоев, който паднал от 120-метров стръмен склон в Пирин.

Шефкет Чападжиев, емигрант в Америка, дари 1 милион долара на болницата в родния си град Мадан. С парите ще бъдат купени нови медицински апарати за съвременно лечение.

Ловчанският митрополит Гавриил създаде първото частно училище към митрополията в Ловеч. То ще е безплатно за бедни деца. Той дари и три модерни апарата на детската онкология в ИСУЛ, парите за тях са събрани на благотворителна изложба.

Марияна Андреева, която живее и работи в Лондон, помогна на 8 ноември 2018 г. на жена, започнала раждане във влака. Благодарение на Марияна бебето е спасено, пишат английските медии за жената, която няма медицинско образование.

Младият д-р Тодор Горанов спаси 52-ма пациенти от пожар по време на нощното си дежуство в Клиниката по урология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. При инцидента на 4 октомври 2018 г. му помагат медицинската сестра, санитарят и хора от охраната.

Гергана и Николай Господинови дариха нов кувьоз от висок клас на  Отделението по неонатология в УМБАЛ в Бургас.

ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ ЗА 2020 ГОДИНА

Тържеството за награждаването бе на 15 октомври 2020 г. в НДК

1. Петър Газдов, второкласникът от 119-о училище в София, който направи със съучениците си дарителска акция, за да изпратят 3000 бутилки вода на връстниците си в Перник по времето на водната криза там.

2. Цигуларят Георги Калайджиев направи школа за деца от гетото в Сливен. Така дава шанс на бедни, но талантливи деца да учат и да са на сцената. "Музиката вместо улицата" се казва школата, която е единствена по рода си в Европа.

3. Предприемачът Йоско Алипиев от Бургас дава по 100 лв. към заплатата на всеки служител, ако детето му получи оценка "отличен" в училище. Също и 50 лв. за среден успех "много добър" и липса на неизвинени отсъствия.

4. 85-годишният Митко Динев от село Саранско, който дари 50 000 лв. лични спестявания за построяването на храм в селото, завеща за черквата и рентата от земята си.

5. 16-годишните спортни надежди Христо Ташев и Жулиян Милчев спасиха младеж при мъртво вълнение на бургаския плаж. Те проявиха смелост и хладнокръвие, реагираха светкавично, докато възрастни се суетяха наоколо.

6. Бързата и решителна реакция на кардиолога д-р Даниел Петров от "Пирогов" предотврати огромна трагедия. При пожар през нощта на 27 ноември 2019 г. в риск са били 80 души. Д-р Петров изби вратата на горящата стая, а след това помогна на 40 пациенти да не пострадат в паниката и извънредната ситуация.

7. Фирас е на 9 г., от семейство на сирийски бежанци с палестински произход е. Живее в село Краище. Той дари спестените от касичката си пари за ремонта на дом на бедно многодетно семейство. Няколко месеца по-късно дари отново спестените си пари за операция на болен мъж.

8. Нако Велянов от Петрич, който получи инфаркт зад волана на автобус, но с последни сили отби и така спаси пътниците - 24 футболисти.

9. Илия Савов, който не е имал щастието да каже "мамо", е израснал в социални домове и немотия, на два пъти намира големи суми изгубени пари и ги връща на собствениците. Вторият път получи 100 лв. за благодарност и ги дари.)

10. Проф. Атанас Щерев - със своята работа и тази на неговия екип и учениците му са създали толкова деца, колкото е населението на един среден български град. Днес между 5 и 7% от всички новородени са следствие от процедури по асистирана репродукция, а проф. Щерев с основание е наричан "бащата на инвитрото в България"

11. Бизнесменът Александър Александров - известен като спомоществовател на българския спорт, ориентиран най-вече към деца и юноши, чрез създадената от него фондация "Играй с Развитие". Финансира млади плувци, както и националните отбори по плажен футбол, футзал и баскетбол с инвалидни колички.

12. Едмонд Назарян, който на 11 февруари 2020 г. само на 18 години става европейски шампион по класическа борба до 55 килограма. Той е и двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от световното първенство за кадети, трети на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. и многократен републикански шампион.

13. Антон Хекимян от Би Ти Ви, за актуалните предавания, извънредните емисии, специалните предавания, посветени на COVID-19, за да бъдат зрителите максимално информирани за най-важното в трудната ситуация.

14. Едуард Монов от Неделино, всеотдаен доброволец, който през лятото на 2020 г. плати от джоба си, за да отиде на 100 км да гаси голям пожар в гора в местността Зло усое. Три дни помагал срещу бедствието, спал в пожарната. Участвал в гасенето на повече от 100 пожара в различни райони на страната.)

15. Адвокат Петър Николов от Варна помогна за новата къща на 5-те деца, чието братче - Стефан от Кардам почина, след като погълна миша отрова. Петър Николов подкрепя безкористно самотни родители в беда.

16. Надя Мирчева, майка на 6-годишната Мария Иванова. Родителите на детето дариха на 9-има тежко болни събраните 100 хил. евро - получиха ги 7 деца и двама възрастни с тежки заболявания. Средствата бяха събрани за малката Мария за трансплантация на стволови клетки в Германия, но, за съжаление, не дочака лечението.

17. През март 2020 г. Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова събраха за 8 часа 144 802 евро за 5 аспиратора в Александровска болница с кампанията си #БългарияЗаБългария. Трите доброволки подеха и кампания - #България за лекарите, за да подкрепят 10 болници и 20 линейки с машини за UV почистване.

В тяхно лице "24 часа" награди всички добротворци, които се включиха да помагат в кампанията "Невидимите герои".

18. 7-годишният Ники - Никола Иванов от Враца, който изпразни касичката си и прати 300 лв. в болницата във Враца. Събирал пари, за да си купи нов телефон, но осъзнал, че не вещите правят света такъв, какъвто той иска да го вижда. И спонтанно взел решение, като пратил писмо, че иска да се купят лични предпазни средства за борба с коронавируса.

19. 74-годишната Дафина Каракушева от град Лъки дари пенсията си от 214 лева на Александровска болница в София, за да подпомогне борбата с коронавируса.

20. 71-годишната Венка Зарева дари две пенсии от по 250 лева на болница "Св. Иван Рилски" в София, за да помогне на лекарите в пандемията.

21. По време на извънредното положение заради коронавируса служителите на "Нова Броудкастинг груп" организират доброволческата кампания "Заедно". Събират над 20 000 лева лични средства и даряват хранителни продукти от първа необходимост на над 500 семейства в цялата страна.

22. Водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Лора Инджова, която направи първия репортаж за кампанията "Заедно".

23. С една колективна и специална награда благодарим и на българските учители, на българското образование, което успя да направи трудния и неочакван преход към онлайн учене в тежките месеци на пандемията. Министърът на образованието Красимир Вълчев получи отличието за колективното усилие на образователната система.

24. Николай Табаков и Милен Иванов от БНТ за личния им принос за първи път в национален ефир да се излъчват ТВ уроци - „С БНТ на училище“. Безплатните уроци в ефира на БНТ2 достигнаха до над 1 милион души и улесниха децата на 320 000 семейства да завършат учебната година от къщи.

25. Иван Давидков, председател на Обществения съвет на 20-о училище в София, който с две големи проучвания сред родители, с които бе ангажиран през периода на дистанционното обучение, допринесе за толкова необходимия диалог между родители и учители, ключов важен за учениците.

26. Цялото семейство Вакльови - прекрасни медици, излекували стотици, си отидоха в битката с Covid. За дни вирусът уби дългогодишния общопрактикуващ лекар д-р Муса Вакльов от село Краище. 5 дни след него си отиде и синът му - кардиологът д-р Емил Вакльов, а малко след това и майката - медицинската сестра Ава Вакльова.

27. "Лекарят работи, докато може, докато диша. Затова е лекар." С тези думи в началото на годината 77-годишният д-р Борислав Иванов от Видин, който почина на 2 юни от COVID-19, обясни защо се е върнал в МБАЛ - Видин, въпреки че е в пенсионна възраст.

28. Проф. д-р Асен Балтов е изпълнителен директор на болницата, която седми месец е на първа линия в битката с коронавируса - Пирогов, и където десетки медицински лица, без да жалят сили, се борят със заразата и спасяват човешки животи.

29. Младите лекари Ая Таха и Сезен Хабилов бяха първите реаниматори доброволци, влезли при заразените с COVID-19 в "Пирогов". Седмици преди това д-р Таха и д-р Хабилов минават под венчило. Но идва коронавирусът. 20 дни след сватбата започват да лекуват първите с COVID-19, без да излизат от болницата.

30. Проф. д-р Борис Богов, директор на Александровска болница, чийто екип професионално и всеотдайно се включи на първа линия в битката срещу коронавируса.

31. Всички български медици, които загубиха битката с коронавируса, докато работиха на първа линия. Сред тях са и д-р Илияна Иванова, д-р Нели Пандова, д-р Юлиян Стамов, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков, Петър Станоев, Марийка Йонкова, Олег Пенов.

32. Голямото отличие в кампанията "Достойните българи - 2020" е за медиците на първа линия срещу коронавируса - всички тези достойни, компетентни, всеотдайни български лекари, медицински сестри, лаборанти, фелдшери, шофьори на линейки - изобщо медицински работници, които спасяваха здраве и човешки животи с риск за своя собствен. Достойните и компетентни български медици заслужават нашата голяма признателност. Не можем да съберем всички тук и сега, но нека им благодарим в лицето на някои от знаковите за борбата със заразата медици.

Достойните българи за 2021 година:

Тържествената церемония с награждаването на лауреатите бе на 25 януари 2022 г. в НДК. Големите отличия връчиха премиерът Кирил Петков, както и като официален гост премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Част от наградените не успяха да присъстват лично на церемонията заради мерките за безопасност при ковид пандемията.

Ето имената на наградените в кампанията на "24 часа" 2021 година:

Златните медалисти на България от Олимпиадата в Токио 2021

1. Ивет Горанова, която донесе първо олимпийско злато за България от 13 г. - спечели в категория до 55 кг на олимпийския турнир по карате

2. Ангел Ленков, треньор на Ивет Горанова, за спечеления златен олимпийски медал в Токио

3. Стойка Кръстева - която стана първата българска боксьорка олимпийска шампионка на игрите в Токио

4. Борислав Георгиев, треньор на Стойка Кръстева, за златния олимпийски медал на игрите в Токио

5 - 9. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, които извоюваха правото да са първите български гимнастички, покорили олимпийския връх.

10-12. Весела Димитрова и Михаела Маевска, треньорки на златните момичета от отбора по художествена гимнастика, и Илияна Раева, президент на Българската федерация по художествена гимнастика за извоювания златен олимпийски медал на игрите в Токио.

13-14. Четвъртокласниците от Разлог Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулос, които през лятото на 2021 г. направиха малък бизнес проект - продаваха приготвена от тях домашна лимонада, а събраните пари дариха на самотна майка, която се грижи за сина си - дете в нужда.

15. Пожарникарят Давид Гълъбов - за втори път Достоен българин. Мина през огъня, за да спаси две бебета при голям пожар в Благоевград. През 2016 г. пък Давид бе сред притеклите се на помощ след голямото наводнение в Северна Македония, за което бе награден в инициативата през 2017 г.

16 - 19. "Ангели за България" - доброволците Милена Тончева, Стела Иванова, Анелия Траянова и Мая Гергишанова обединяват енергията на българите в чужбина - изпращат храни и брикети за бедни хора, правят детски кътове в 20 болници в страната.

20. Теодоси Теодосиев - учителят по физика от Казанлък, който учи поколения талантливи млади българи, прави ги световни шампиони със знанията, които им дава.

21. Ватманката Дафинка Димитрова от София, която спаси мъж от горяща кола.

22. Татяна Лолова - голямата актриса, която си отиде на 22 март 2021 г., бе наградена посмъртно за таланта, с който се раздаваше от сцената, и за куража и вдъхновението, които даряваше за своите съграждани

23. 19-годишната Татяна Иванова от Добрич, която може да е първата българка, излетяла в Космоса.

24. Явор Янакиев - рапъра "100 кила", който чрез своята фондация "100 слънца" подкрепи финансово Татяна Иванова, за да участва младата жена в програма на НАСА за кандидати за астронавти

25. Доброволецът Цветомир Цонов от Враца, който разнася храна и дрехи на бедни деца и възрастни хора в Северозапада със свой транспорт и за лична сметка.

26. Първокласничката Яна Николова, която спести пари от подаръците за рождения си ден и дари таблети на съученици.

27. 11-годишният Ангел Георгиев от Бургас, който намери и върна на собствениците чанта с 10 000 лв.

28-29. Семейство Мариана и Димитър Моллови от Бургас, които решиха да поощрят добротата на малкия Ангел Георгиев и поканиха на почивка Ангел и родителите му.

30. Известният журналист Ники Кънчев, който е отдаден на каузата да помага на деца в нужда.

31. Полицаят Момчил Тошков от Козлодуй, който скочи в ледения Дунав, за да извади и спаси млада жена.

32. Журналистката Мариана Векилска, която с екипа на “Бг в 60 минути” по БНТ се потапя в живото туптящо сърце на страната, показва градивното, но и проблемите, работи за каузи.

33. Журналистката от Би Ти Ви Кристина Газиева, която разказва истории на надеждата и открива спасението там, където то изглежда невъзможно.

34. Николай Василковски от Нова телевизия, който отвежда зрителите в епицентъра на горещите събития.

35. 20-годишната студентка Билгюл Харунова, доброволка при Ковид болни, спаси две момичета в катастрофирал автобус.

36. Раденко Велинов, който превърна запустял цех в село Смилян в център за изкуство

37. Николай Пенчев - пожарникарят герой, който възхити с храбростта си цяла Великобритания. Той се изкачи до 19-ия етаж на горящ блок с 50 килограма снаряжение, за да спаси неподвижни възрастни хора, като ги изнесе на гръб.

38. 94-годишният Георги Милушев, който извая паметник на Левски в Смолян.

39. Димитър Маргаритов – студентът, доброволец в болницата в Смолян по време на ковид пандемията

40. Медицинската сестра Лидия Македонска, която в пика на пандемията сама се грижеше за 14 болни в ковид отделение на болницата в Свищов.

41. Адвокат Веселин Анестиев от Поморие, който затвори кантората си и влезе като доброволец в COVID отделение.

42. На 12 ноември 2020 г. ученикът Николай Борисов от седми клас на природо-математическата гимназия в Ловеч спасява възрастен мъж, който припада на улицата.

43. Люси Дяковска, която обедини доброволци, за да преобразят парк „Кайлъка" в Плевен.

44. 56-годишната Наталия Бельова от врачанското село Борован, която извади от огъня семейство възрастни в Италия и загина, но сломи презрението към българите в тази страна - посмъртно.

45. 86-годишната учителка Величка Каменова от монтанското с. Горна Ковачица, която избродира България в майсторски гоблен.

46. Проф. д-р Иван Гаврилов от университетската болница по онкология, който подкрепи майка си ВМеличка Каменова да изработи гоблена на България, а след това го дари на Института по етнография на БАН. Лекарят е известен и с родолюбивите си добротворства.

47. Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Швейцария, който в последните 2 години активно се ангажира като експерт с проблемите на COVID-19 и ваксините в българското публично пространство.

48. През последните 2 години заедно със своя екип архитект Пламен Пламенов Мирянов успешно реализира и участва в 8 тържествени, християнски и възрожденски концерта, обвързани с благотворителни каузи и още много благотворителни и родолюбиви инициативи.

49. Младши сержант Атанас Секулов в деня, в който стана баща за втори път, с бързата си реакция спаси млад мъж в Благоевград.

50-51. 18-годишните Григор Бараков и Радослав Иванов издириха преди полицията шофьор, който прегази моторист в Стара Загора, и избяга от мястото на инцидента.

52. Когато цял Пловдив настръхна заради боя над Митко, продавач на чорапи в "Капана", 32-годишният египтянин Нурелдин Тамими му дари 10 000 лв.

53. Светла Тодорова от Момчилград приюти в дома си съседите, чиято къща изгоря при пожар на 3 януари 2021 година.

54. Д-р Дончо Дончев, който през 2020 г. стана доброволец в COVID отделение, но се разболя тежко, а когато оздравя, 7 пъти дари плазма на тежко болни.

55. Куриерът Вартан Сетракян, който видя непозната жена, изхвърлена на улицата от квартирата, в която живеела, и свика приятели да й помогнат.

56. Архитект Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа", за идеята за консервиране на паметника на връх Бузлуджа и хората, с чиито дарения 14-те мозайки от външния кръг на монумента бяха консервирани и предпазени:

57. Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, осиновител на мозайката на Бузлуджа "Жената в нашето общество" с автор Иван Б. Иванов

58-59. Адвокат Роман Желев и д-р Антония Бозукова от Казанлък, осиновители на мозайката на Бузлуджа "Индустриализация" с автор Димо Заимов

60-61. Димана и Димитър Шопови от София, осиновители на мозайката на Бузлуджа "Априлски възход" с автор Димитър Киров

62. Д-р инж. Красимира Димитрова от София, осиновител на мозайката "Пети конгрес" с автор Александър Терзиев

63. Архитект Георги Стоилов, автор на паметника на Бузлуджа, осиновител на мозайката "Грижа за децата" с автор Иван Стоилов - Бункера

64. Д-р Константин Йорданов Стоичков, осиновител на мозайката "Десети конгрес" с автор Стоимен Стоилов

65. Фирма "М + С Хидравлик" АД - Казанлък, осиновител на мозайката на Бузлуджа "Миролюбивата политика на България" с автор Теофан Сокеров

66-67. Мелиха и Джелял Неби от Казанлък, осиновители на мозайката на Бузлуджа „Преустройство на селското стопанство“ на Георги Трифонов

68-69. Нели и Адел Закут от София, осиновители на мозайката на Бузлуджа "Девети септември" с автор Иван Киров

70. Д-р Иван Дошков от София, осиновител на мозайката на Бузлуджа "Българо-съветската дружба" с автор Тома Върбанов

71. Д-р Мирослав Йорданов, който спаси от отравяне 38-годишна жена от Горна Оряховица, която се натровила с антифриз. Лекарят работи и на първа линия в ковид отделение в болница във Велико Търново.

72. Екатерина Аврамова - плувкинята, която спечели, за да дари за болно дете

73-74. 15-годишните момчета Никола Николов и Станислав Петков, които спасиха мъж и жена от удавяне на Гребната база в Пловдив

75. Минният старши спасител Зюлфи Джуков, който спаси живота на 11-годишно момиче, блъснато от джип в центъра на Мадан. Детето паднало след удара на пешеходна пътека, глътнало си езика, започнало да посинява и да получава гърчове. Джуков скочил веднага да помага и върнал момичето към живота.

Достойните българи за 2022 година:

Тържествената церемония по награждаването на достойните българи за 2022 година бе на 21 април в зала 6 на НДК. Това бе юбилейно 20-о издание на кампанията на "24 часа".

Ето и наградените:

1. Ученикът Никола Байкушев, гасил пожар до езерото Вая край Бургас

2. Владимир Симеонов, който върна загубени 70 000 евро на възрастна двойка

3. Проф. Теньо Попминчев, който обучава със свои средства млади българи в Калифорния

4. Димитър Гилев от Свиленград, учител по история и блогър и обявен за Будител на 2022 г. от БНР

5. Шукри Халилов от Рудозем, който събра пари за шест кладенеца за чиста питейна вода в безводни села в Африка

6. Кръстьо Буцев и Георги Соваджиев, които спасяваха ранени хора при тежка катастрофа на пътя Тополовград - Свиленград

7. Веселин Георгиев и Милко Михалков, спасителите на Сашко от Перник, след като 9 дни стотици доброволци търсеха изгубеното дете

8. Янка Морчева, която дари органи на сина и внука си и така даде шанс за нов живот на други хора

9. Гено Генов, спасил паметника Майка България във Велико Търново, като дари щик за монумента

10. Сем. Татяна и Димитър Узунови, които от 25 г. живеят във Вашингтон, от 2 години връчват грамоти и парични премии на изявени ученици от ловешкото село Радювене. Искат да го съживят, имат идеи за биоземеделие и екопътеки. С още две семейства - Стайкови и Панчеви, и децата им, са създали фондация "Радетели"

11. Учителят Илия Михайлов от Пазарджик, който организира благотворителна кампания и дари парите за онкоболни деца

12. Живко Стамболиев, който заедно с приятеля си Теодор Бочев помагат на ранени деца при тежка катастрофа със сръбски автобус на магистрала "Тракия" през август 2022 г.

13. Режисьорката Елена Панайотова, която обучава сирачета от домове в град Кисуму, Кения

14. Пламен Анчев от Сливен, който стана "Достоен българин" през 2003 г. като преписваше от бедност своите учебници, а сега помага на деца със специални потребности в село Качулка

15. Албина Ясинская - собственик и управител на Gelato & Latte и биоферма "Розино", която заедно с екипа си помагаше на пострадалите хора и на спасителите в наводнените карловски села

16. Мирослав Петков от Костинброд, който загина, за да спаси непознат човек при мъртво вълнение край Ахтопол - посмъртно

17. Габриел Илиев от Долни Дъбник, който загина, за да спаси непознат човек при мъртво вълнение край Ахтопол - посмъртно

18. Д-р Веселин Йолов, който помага при изключително тежки условия на пострадали от голямото земетресение в Турция

19. Григор Даулов, кмет на село Чавдар, който показа как едно българско село може да се възроди и да стане селище с европейски облик, добро място за живеене с традиции и модерно развитие

20. Калчо Петков от БНТ, ръководител на ТВ център Русе, за работата му с българската общност в Румъния и Молдова, който отразява как живеят нашите сънародници, но и помага с каквото може

21. Бесте Сабри от Би Ти Ви, която с проникновените си репортажи от зоните на голямото земетресение в Турция през февруари 2023 г.  направи българските зрители съпричастни на драмата, която преживяват милиони хора в епицентъра на бедствието

22. Учениците от ЖП гимназията в Горна Оряховица Никълъс Михайлов и Йордан Киров с бърза реакция предотвратиха катастрофа на влака Варна - София

23. Павел Павлов от Гранична полиция - Драгоман, който спаси 9-годишно босо и премръзнало сирийче - мигрант

24. Димитър Димитров от Ловеч - военен ветеран от Афганистан, който строи църква с дарения и собствени усилия в родното си село Искър, за да го направи привлекателно за младите и там отново да закипи живот

25. Алберт Попов, който върна отново България на световната ски карта

26. Професор д-р Емилия Запрянова, изтъкнат български невролог, за приноса й за ранната диагностика на множествената склероза

27. Мира Иванова и Виктор Николаев, водещи на сутрешния блок на NOVA тв „Здравей, България“ - за журналистическата им работа, в която с висок професионализъм всеки делник се стремят да намират отговори на значимите обществени проблеми

28. Голямата награда - копие от златен ритон от Панагюрското златно съкровище, получиха ученици и техните ръководители от Гимназията по селско стопанство в Суворово за участието им в инициативата "Жълтият автобус", с която помагат на възрастни хора да се лекуват. Ето техните имена: 

 Виктор Пламенов Савов, Еге Миленов Алексиев, Ерхан Асанов Ахмедов, Даниел Йорданов Иванов, Емил Добрев Георгиев, Елена Великова Георгиева, Сава Георгиев Савов, Денис Десиславов Мирославов, Мелих Левент Халил, Данила Димитрова Денева, Теодор Веселинов Таракчиев, Владимир Иванов Иванов - който ръководи инициативата "Жълтият автобус" и инж. Марияна Георгиева Великова - директор на Гимназията по селско стопанство в Суворово.

Отличието им бе връчено от вицепрезидента Илияна Йотова, която участва в юбилейното 20-о издание на кампанията "Достойните българи". Отличените получиха и специалната значка на "Достойните българи", изработена като знак за признание и благодарност.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още