Сред фойерверки достойната Билгюл каза “да” на Хюсеин, дошъл си от Франция, за да й предложи брак

  • Президентът уредил в столична болница стаж и допълнителна работа на бъдещата акушерка
  • В с. Плъстина стягат годеж със 120 гости на 15 август, после 22-годишното момиче отива на почивка за първи път заедно с приятеля си
  • Билгюл спаси две девойки в катастрофа и бе отличена в инициативата на “24 часа”

Достойната Билгюл Харунова, спасила два живота на пътя край Велико Търново, получи най-романтичното предложение за брак преди дни.

Студентката по акушерство във Велико Търново каза “да” на приятеля си Хюсеин Нуретин. Младежът се прибрал от Франция, където живее, за да предложи на избраницата си да се оженят в шикозен комплекс край езеро в Шумен. Първоначално Билгюл не подозирала нищо, била настроена за приятно събиране с приятели, но се озовала на прага на най-важното решение в живота си.

“Изобщо не го очаквах. Казвах си: “Има време”

А той хванал персонала и организирали всичко. Първоначално си помислих, че заведението не работи, защото в едната част беше затворено. Той обаче настоятелен: “Ела, ела, ще попитаме дали работи”. Влизам и уау, предложение за брак! Отговорих, че ще помисля малко. Но той извади кутийката с пръстена от джоба си и каза само: “Недей да мислиш”, разказва Билгюл.

След целувката при очакваното “да” изригнали впечатляващи фойерверки. Първоначално приятелите им станали свидетели на щастливото събитие, но после дискретно се оттеглили и оставили влюбените да вечерят само двамата.

Всъщност 2022 г. ще е знакова в живота на 22-годишното момиче. В началото ѝ Билгюл бе отличена в инициативата на “24 часа” “Достойните българи”.

През март 2021 г. тя помага на пострадалите при тежката катастрофа между автобус и камион край Козаревец. Макар че при сблъсъка

е ранена, но успява да счупи едно от страничните стъкла

и да се измъкне. После бързо се връща, за да вади други пострадали от смазания автобус. При жестоката катастрофа на място загиват двамата шофьори и един от пътниците, но смелата Билгюл успява да спаси две момичета.

Тя обаче не успя да присъства лично на церемонията по награждаването заради положителен тест за ковид.

Билгюл едва ли би могла да си представи по-запомнящо се предложение за брак, освен може би на Айфеловата кула в Париж, където Хюсеин живее. Традициите в нейното семейство обаче са категорични - не може да отиде при любимия си, преди той да я е поискал от баща ѝ. Макар да имат връзка от 4 години, тя не е гостувала на Хюсеин във Франция. Той също е родом от Омуртагско, но откак е завършил училище, търси пътя си в чужбина. Идвал си при нея през три месеца. Преди последната им среща обаче изминали 8 месеца. Сега се наслаждават на всеки от 30-те дни, в които ще са заедно. Разбира се, доколкото им остава време в големите приготовления за годежа.

Годеж със 120 души стягат за 15 август в селото на Билгюл - Плъстина, Омуртагско. За християните това е Голяма Богородица, но за мюсюлманите е просто ден в календара. Избрала го Билгюл. Да е в началото на седмицата, защото августовските уикенди в района са препълнени с пищни сватби на гастарбайтерите, прибрали се по родните места, които започват още от петък.

“На село ще бъде, защото къщата ни е по-голяма, а е хубаво годежът да си е вкъщи.

Ще дойдат да ме искат. Не знам дали баща ми ще ме даде”,

смее се Билгюл. Разказва, че според мюсюлманската традиция от страната на момчето идват с букети, баклави, локуми. Ако бащата на момичето даде благословията си, тогава девойката прави кафето. На жениха го поднася със сол. Той трябва да изпие цялата чаша наведнъж. После започва веселието с лакомства, песни и танци. Билгюл ще блести в тъмнозелен тоалет, купен от Турция за случая.

Там ще бъде и предпремиерата на медения месец. След годежа отиват за пръв път заедно на почивка - в Бодрум или Анталия, където намерят свободно място.

После Хюсеин се връща във Франция и ще се прибере през декември, а Билгюл започва преддипломен стаж в модерното родилно отделение в новия корпус на Великотърновската болница. Тя завършва акушерство във филиала на Медицинския университет във Варна и е

сред най-добрите студенти, хвалят я преподавателите

Лично кметът на София Йорданка Фандъкова покани достойната българка да изкара стаж като акушерка в една от двете общински АГ болници - “Шейново” или “Света София”. 22-годишната жена, която държи да се справя сама финансово, обаче преценила, че ѝ е нужна и втора работа, за да покрива разходите си. “Аз никога не съм искала пари от нашите, винаги гледам да работя и да се издържам сама, а в София няма как”, обяснява тя.

В старата столица паралелно ще работи като медицинска сестра в Първо вътрешно отделение, където

бе доброволка в началото на пандемията

Смята, че няма да ѝ е трудно да съвместява графика си. Вече го е правила, при това едновременно с лекции, упражнения.

“Реших зимния семестър да си го карам в Търново, да свикна повече с естеството на работата, защото в позната среда се научава повече. Летният ми стаж догодина вече със сигурност ще е в София по уговорка с президента. След катастрофата г-н Радев ме посети в моето село. Беше ми казал: “Ако имаш нужда от нещо, аз съм винаги насреща.” Писах на секретаря му”, обяснява Билгюл.

От екипа му ѝ предложили да стажува в болница“Токуда”, където ще има и възможност да работи допълнително. Планират да се установят в столицата с Хюсеин. “И приятелят ми вече не иска да ходи по чужбина. Казва да си останем в България, но не се знае какво е писано”, завършва Билгюл.

Сватбата предвиждат през август догодина.

Президентът уредил в столична болница стаж и допълнителна работа на бъдещата акушерка

- В с. Плъстина стягат годеж със 120 гости на 15 август, после 22-годишното момиче отива на почивка за първи път заедно с приятеля си

- Билгюл спаси две девойки в катастрофа и бе отличена в инициативата на “24 часа”

 

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още