
По стара българска традиция приготовленията за Бъдни вечер започват призори на 24 декември. Домакинята трябва да облече нови дрехи и големи обувки (по-големи от номера, който носи), за да носят кокошките повече яйца и да омеси празничните хлябове. В наши дни може да перифразирате това поверие с очакването за доходоносна година. В едната питка се поставя паричка за късмет. В някои региони освен монета в погачата се слагат още дрян (за здраве), копче (за късмет), бобче (за берекет/плодородие). Традицията повелява моми, на които им е време да се омъжват, да не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през идната година, ще изнесат плодородието от къщата.
Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.