"Виваком" показа как с "Жълти стотинки" може да помогне на значими каузи

За 10 издания инициативата на “Виваком” е успяла да събере повече от 790 000 лева, които са дарени в полза на деца и младежи

За мнозина вероятно стотинките, особено по-дребните, които се наричат жълти, вече са излишни. Само пълнят джобовете, а с тях почти нищо не може да се купи.

Но се оказва, че събрани в името на добра кауза могат да се превърнат в мощна подкрепа за нуждаещите си.

И точно това показва “Виваком” в продължение на много години. През 2010-а

телекомът стартира благотворителната си кампания,

наречена Операция “Жълти стотинки”.

Тя е национална, с една-единствена цел - да набира средства за различни социални каузи в полза на деца и младежи.

Различното при нея е, че дава възможност на всеки да помогне на другите именно чрез стотинки - достатъчно е да остави рестото, което му връщат при пазаруване. За да стане възможно това, “Виваком” организира кампания в партньорство с различни търговски вериги. Телекомът и останалите фирми поставят на видно място до касите си кутии, където се събират даренията. Такива могат да се правят и чрез SMS на специален кратък номер, банков превод или чрез сайта на организацията, която е избрана за подпомагане.

Инициативата се провежда за десети път

Досега е дала подкрепа за изоставени бебета, на деца с дислексия и аутизъм, на такива с увреждания, на младежи в неравностойно положение, но талантливи ученици, които имат невероятни успехи по света в науки като биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика, химия.

Николай Андреев - главен изпълнителен директора на “Виваком”, се обръща с благодарност за подкрепата, която получава телекомът от партньори, посланици и дарители в Операция “Жълти стотинки”.

И посочва, че за десетте издания на инициативата са събрани и дарени над 790 000 лева, с които са подпомогнати социално значими каузи за деца и младежи.

“Операция “Жълти стотинки” е пример, за това как обединени в своите усилия компании, медии и общество, могат да правят изключителни неща и да променят живота на деца в неравностойно положение към по-добро или да подкрепят младите хора в разгръщането на техните таланти, посочва Андреев.

И допълва, че дарителството е устойчива традиция във “Виваком

и отразява целта на компанията да бъде социално отговорна, която помага за развитието на общностите и регионите. Това е причината за период от 12 години телекомът да e дарил близо 5,6 млн. лева за различни каузи и инициативи, посочва Андреев.

Грижа за малките с дислексия и аутизъм

Ако детето ви не може да чете гладко, не му се карайте. А го заведете на специалист, защото може да страда от дислексия. Доскоро това бе една от най-непознатите теми, свързани с децата със специфични образователни потребности.

Дислексията е състояние, при което детето трудно свързва в едно звук и буква. И обикновено по-лесно чете дълги думи, а се затруднява при кратките.

В помощ на такива деца с подкрепата на Операция “Жълти стотинки” бе създаден първият у нас Център за деца с дислексия и аутизъм. Екип специалисти - логопеди, детски психолози, невролози и други медици, правят консултации и диагностика.

Дислексията не е болест, а състояние. Влияе върху способности като четене, писане, смятане, концентрация, за сметка на развити творчески заложби. Често обаче се бърка с умствено заболяване, мързел, нисък коефициент на интелигентност. Ако не се вземат мерки за неговото преодоляване, може да се стигне до загубата на самочувствие. Понякога такива деца развиват негативно отношение към образованието, защото трябва да полагат повече усилия от своите връстници за овладяване на материала.

От друга страна, това стимулира развитието на творческите им способности. Около 10% от населението на земята са диагностицирани дислексици, Айнщайн е имал същия проблем. За България може да се говори за около 18%.

Там консултират и деца с аутизъм - разстройство, което пречи за разбиране и организиране на информацията. Това може да доведе до затвореност и драматично да наруши взаимодействието с обкръжаващия свят. Аутистите се затварят в свой свят и човек трудно може да улови погледа им. Поведението им е на бягство от действителността - те или извършват едни и същи движения, или повтарят едни и същи звуци, или гледат в една точка.

Осигуряване на жилища за младежи над 18 г.

Изграждане и функциониране на две наблюдавани жилища за временен подслон на младежи, напуснали домовете за сираци, е една от каузите, получили подкрепа от Операция “Жълти стотинки”

Жилищата са на “Фондация за социална промяна и включване” и се намират в София и Варна.

И двата проекта продължават да съществуват

и да служат на местните общности. През годините поне 83-ма младежи са намерили подкрепа на различни нива - някои в рамките на месеци, а други за години. Има и няколко завършили студенти.

“Подкрепяме младежи, които са израснали без родителска грижа и на 18 г., според законовите мерки – са считани за възрастни.

За съжаление обаче немалка група от тези млади хора

не са готови за самостоятелност и са особено уязвими

към основни рискови поведения и практики”, обяснява Теодора Колева - председател на “Фондация за социална промяна и включване”.

Младите хора често идвали с незавършено образование, следи от социално неглижиране, неспособност да започнат и задържат работа, за да се грижат за себе си.

Критичният период, прекаран в жилищата на фондацията, им позволявал да се стабилизират и да не се превръщат в жертва на недоброжелатели.

Екипът на фондацията им осигурява подслон, подкрепа, достъп и менторство

при започване и задържане на работа, здравни грижи, достъп до подходящи форми на училищна подготовка. Така се минимизира рискът от девиации, подпомагат се процесите на израстване и превенция на тенденцията тези млади хора отново да изоставят своите деца.

Работи се и в посока за прекъсване на цикъла на бедност и изоставяне, намаляване на криминалните прояви и рискови поведения.

Колева определя като изключително значимо съдействието на голяма компания като “Виваком” в промотирането и представянето на тази група младежи пред обществеността.

Благодарение на такова сътрудничество се вижда на практика как за няколко години нагласите и разбирането на общество, работодатели и учители

се променя към по-добро

И все по-често се среща разбиране и подкрепа от бизнеси и личности.

“Благодарим от името на онези младежи, които все още имат достъп до услуги, благодарение на активната корпоративна политика на “Виваком”, посочва Колева.

Благородната подкрепа за деца с увреждания

Надали има съмнение, че една от най-благородните каузи е да бъдат подкрепени децата със специални нужди. Именно това се случва с кампанията Операция “Жълти стотинки”, която е подкрепила и “Център за Надежда” в София на фондация I can too, където грижа и терапия получават 50 деца с най-тежки диагнози.

Терапиите за тях са животоспасяващи и им гарантират един по-качествен начин на живот на тях и техните семейства, казва Нели Радева - основател на фондацията. А чрез подкрепата на “Виваком” са осигурени рехабилитатори и подобряване на грижата на децата с множествени увреждания, с което да донесе повече спокойствие за техните родители.

Съвместно “Виваком” успяхме да осигурим заплащането на двама терапевта за няколко години напред, които обгрижват деца в “Център за Надежда”, разказва Радева. Поради това изказва от името на децата с увреждания, на техните родители и от името на I can too огромната ни благодарност към телекома. И се надява ентусиазмът на компанията да подкрепя различни каузи никога да не стихне.

“По това каква е корпоративната социална отговорност на една компания се съди за степента на нейното развитие. А по това какъв е броят на фирмите със социална ангажираност в едно общество се съди за степента на неговото развитие. “Виваком” може да се гордее със своята ангажираност”, посочва Радева. И допълва, че в крайна сметка най-голямо удовлетворение носи това да правиш нещо полезно за другите.

Къщите, които са дали подслон на 171 бебета

Втората “Малка къща” в София е открита изцяло с подкрепата на компанията Операция “Жълти стотинки”.

Само в София за година се изоставят в родилния дом около 200 деца. Нуждата от места с грижа за най-малките е огромна. На помощ идва проектът “Малка къща” на фондация “Надежда за малките”. Тя има две места за настаняване в столицата на бебета, които се изграждат с помощта на Операция “Жълти стотинки”.

“Много зареждащо е да се върна към началото на проекта. Това беше много важен период от нашия път - първите години на Малките къщи. Успяхме да реализираме нашите идеи и да помогнем на 171 деца и над 300 семейства да не са сами в трудните периоди от техния живот”, разказва Динилия Кръстева - изпълнителен директор на фондация “Надежда за малките”.

И допълва, че е запомнила колко тежат 50 000 лв. стотинки след една от кампаниите - 6 тона! “Мога да потвърдя, че наистина през годините всяка стотинка от тях се превърна в жълтица за нашите деца”, казва Кръстева.

Откриването на втората къща става изцяло благодарение на подкрепата от “Жълти стотинки”. И понеже фондацията работи и се развива вече 13 години, Кръстева е щастлива, че тази устойчивост и развитие се виждат и в инициативата “Жълти стотинки”.

Мотото на последната кампания, на която фондацията е бенефициент, е било “И малките имат големи мечти”. Затова от организацията всеки ден досега си пожелават - да могат децата с труден старт в живота да мечтаят и да имат победи.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още