
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Освен с чудесния вкус на плодовете си смокинята може да ни е от полза и със специфичния аромат на своите листа, които освен за вкусен сироп, може да използваме и при приготвянето на риба”, ни пише Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
2 средно големи пъстърви
няколко стръкчета салвия
около 50 г масло
няколко листа от смокиня
сол, черен пипер, лимон на вкус
1 домат по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме добре почистените риби и ги подсушаваме Овкусяваме ги със сол и черен пипер. В кухината на всяка риба поставяме малко масло, 2-3 листенца салвия и резенче лимон.
Подреждаме няколко смокинови листа, слагаме рибата отгоре им и ги загръщаме върху нея. Може да вържем рибата с памучен готварски конец. Поставяме я върху хартия за печене, отгоре слагаме още малко масло или поливаме струйка зехтин, като може да добавим и нарязан на шайби пресен домат.
Слагаме я в загрята на 180-200 градуса фурна и печем за около 30-40 минути или до готовност. Може да използваме също така грил тиган или барбекю.
Сервираме с предпочитана от вас гарнитура - аз избрах задушени в масло и чесън картофи и моркови от градината.