
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Това аржентинско ястие ще ви накара истински да се насладите на ароматно печено пилешко на фурна”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
8 парти пилешки бутчета
3 с.л. зехтин
сол на вкус
4 скилидки чесън
100 мл бяло вино
За соса чимичури:
1 червена чушка
парче люта чушка
1 връзка зелен лук
4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
шепа риган
2 с. л. сок от лимон
1/2 к. ч. зехтин
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Аржентинският сос чимичури може да се използва за гарниране на различни меса или като невероятно сполучлива марината. В тази рецепта ще го приложим и в двата варианта.
Нарязваме на ситно чушките, лука, чесъна и зелените подправки. Към тях добавяме лимоновия сок, зехтина и сол на вкус.
Разбъркваме всичко и го слагаме в блендер. Смиламе го. Заделяме малко от приготвеното чимичури и с останалото намазваме обилно посолените пилешки бутчета.
Оставяме ги да се мариноват за 2-3 часа в хладилника. Слагаме месото със соса в тавичка, намазана с 3 с.л. зехтин. Отстрани внимателно наливаме виното. Между месото разпределяме скилидките чесън, разполовени надлъжно.
Печем ястието на 180 градуса в предварително загрята фурна 20 минути. След това увеличаваме на 200 градуса и печем до получаване на приятен златист загар. Готовото пилешко гарнираме с останалия сос Чимичури.