
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“По повод Деня на Независимостта предлагам торта, приготвена изцяло с натурални оцветители - спанак и червено цвекло”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За блатовете: 9 яйца, 9 с.л. захар, 9 с.л. брашно, 150 г печено червено цвекло, 1 лимон, 100 г спанак
За крема: 250 г маскарпоне, 170 г крема сирене, 125 г масло, 4 с.л. заквасена сметана, 100 г пудра захар
За украса: ягоди и кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разделяме белтъците от жълтъците. Пасираме червеното цвекло заедно с 1 жълтък и лимоновия сок. Бланшираме за кратко спанака във вряла вода и го изстискваме много добре с ръце.
Пасираме спанака заедно с останалите жълтъци. Разбиваме белтъците със захарта. Постепенно добавяме пресятото брашно.
Разделяме сместа на три части. Към едната част добавяме пасираното цвекло, а към втората – спаначената смес. Третата част оставяме натурална. Изсипваме в три форми с еднакъв размер, застлани с леко намазнена пекарска хартия.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. Разбиваме с миксер маслото за крема с част от пудрата захар. Добавяме маскарпонето, крема сиренето, заквасената сметана и останалата пудра захар. Разбиваме за кратко с миксера на ниска скорост.
Сглобяваме тортата, като намазваме червения блат с крем, отгоре поставяме зеления блат, следва крем и най-отгоре е белият блат. С останалия крем намазваме отгоре, а отстрани изравняваме с нож. Украсяваме с ягоди и кокосови стърготини.