
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Топят се в устата, ухаят на масло, а запечените отгоре бадеми са хрупкави. Докато сме в сезона на изобилието от тези плодове, може да ги приготвим - за предястие или за десерт”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
Продуктите са по избор в зависимост от количеството сини сливи:
сини сливи
синьо сирене (или крема сирене )
масло
кафява захар
нарязани бадеми (или други ядки по избор)
бяло вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 200 градуса. Разделяме сливите на две по дължината, за да са по-устойчиви в тавата. Почистваме костилките.
Поръсваме на дъното на тавата 2 лъжици кафява захар. Нареждаме сливите и във вдлъбнатината на всяка поръсваме щипка захар. Поставяме парче масло и парче синьо сирене, поръсваме отгоре нарязаните бадеми.
Наливаме 80 мл бяло вино и 50 мл вода в тавата и поставяме в загрятата фурна.
Печем около 10 минути, докато ядките отгоре се зачервят съвсем леко. Прехвърляме ги в чиния за сервиране и ги поливаме с останалото на дъното сосче.