
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви рецепта за прекрасен десерт, подходящ за началото на есента”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
3-4 круши
За карамела: 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша вода, 150 мл течна сладкарска сметана, щипка сол
За кексовата смес: 4 яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1/3 ч.ч. разтопено кокосово масло, 1/3 ч. чаша прясно мляко, 1/2 ч.ч. орехово брашно, 1 чаена чаша пшенично брашно, 2 с.л. какао, 1 бакпулвер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В касерола смесваме водата и захарта за карамела. Слагаме на котлона и варим, докато придобие карамелен цвят. Отстраняваме от котлона и сипваме сметаната. Връщаме на котлона и добавяме солта. Разбъркваме добре и отстраняваме съда от котлона.
Сипваме карамела в намаслена тава. Отгоре подреждаме нарязаните на тънки резени круши. Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме разтопеното кокосово масло и млякото. Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера и какаото брашно.
Полученото кексово тесто изсипваме върху плодовете. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути. Изпечения сладкиш обръщаме върху подходяща чиния.