
Започна обратното броене до момента, в който традициите на Великден ще ни съберат отново - за да празнуваме, да се зарадваме един на друг, да се насладим на най-пресния козунак, на най-вкусното печено агнешко и да гарнираме всичко това с един неизбежен, но хубав семеен спор, който ще се реши от най-здравото яйце.
Традицията повелява да боядисаме яйцата в четвъртък, много рано сутринта, но по силата на друга традиция може в петък да поспим и да отложим боядисването за Страстната събота. Е, не е изключено и в събота да пропуснем боядисването, но това не е проблем, защото във ФАНТАСТИКО можеш да намериш даже готови - сварени и боядисани яйца.
Ако все пак сте истински традиционалисти и искате задължително да боядисате сами яйцата си, защото имате идея как те да станат хит във Фейсбук и Инстаграм, всичко необходимо за тази мисия отново ще откриете в супермаркетите на веригата. Ще ви помогнем и с кратък списък за великденското пазаруване:
1. ЯЙЦА
Всякакви видове и размери: от био яйца до пъдпъдъчи – всички ще предизвикат възторжени възклицания на масата.
2. БОИ
Във ФАНТАСТИКО са пуснали нови видове: с рубинен блясък, пастелни бои, неонови цветове, златен, сребърен сатен и перлен сатен, комплекти за кристални яйца, нови стикери, сетове за боядисване на яйца с включени поставки, чашки и допълнителни елементи за украса. А за децата – специални комплекти за оцветяване на яйца „Роботи“, „Галактика“ и комплект „Супер герои“.
3. ДЕКОРАЦИЯ
Общо 180 различни продукта за декорация има тази година във ФАНТАСТИКО. А в духа на празника може и да помогнете на майки на деца с увреждания, като си купите ръчно оцветени декорации с кауза от фондация „Оле Мале“.
По стара великденска традиция хранителните режими отстъпват място на козунака. Този сладък обреден хляб във ФАНТАСТИКО е за всеки вкус и за всеки бюджет.
Традицията повелява още, на великденската трапеза да има много витамини, минерали и фибри. В българската търговска верига пресните пролетни салати идват от много специални места. Например така наречената „Жива салата“ (салата с корен) се доставя от стопанството на Асен Багашев в с. Ново Село, а Иван Гатев от с. Трилистник е култивирал новия за България сорт салата - Канариоле. За Великден в супермаркетите на веригата ще откриете още пресни български картофи, спанак и пресен лук от български производители и много други свежи зеленчуци.
Специално място в списъка с великденските традиции е отредено на агнешкото. Не е необходимо да отглеждате агне зад блока или на балкона, за да спазите тази традиция. Охладено агнешко месо ще намерите във ФАНТАСТИКО. Предлагат и цяло агне, и разфасовки.
Традицията на Великден повелява и добро настроение. То няма цена, но и него ще откриете във ФАНТАСТИКО. Това са традициите, които ни събират.
Рецепта за бавно печено агнешко с картофки
Необходими продукти:
- Агнешко бутче или плешка
- 5 с. л. зехтин
- 4-5 бр. скилидки чесън
- 1 стрък пресен риган
- 1 стрък розмарин
- 2 глави лук, нарязани на половина
- 2 лимона, нарязани на четвъртинки
- 100 мл бяло сухо вино
- 250 мл пилешки бульон
- 1 с. л. червен пипер
- 2 ч. л. морска сол
- 2 кг пресни малки картофи
- 150 г маслини
Ето как се приготвя:
Измийте и подсушете агнешкото месо. Поставете го в подходящ съд за печене. С помощта на малък остър нож направете малки прорези и в тях поставете скилидките чесън и стръковете риган. Полейте с 2 с. л. зехтин и поръсете с морска сол. Поставете месото в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната на 180 °С. Намажете месото с червения пипер, който предварително сте смесили с останалия зехтин и сока от лимоните.
Изсипете виното и 150 мл бульон около месото, поставете нарязания лук и покрийте с фолио за печене. Поставете във фурната и печете за около час и половина, като наблюдавате съда да е покрит добре с фолиото през цялото време на печенето.
Извъдете месото и поставете пресните картофи и маслините около него, добавете останалото количество бульон, покрийте с фолио и печете още час.
Извадете месото от фурната, отстранете фолиото и печете още 15 мин., за да има агнешкото хубава златистокафява коричка.
Извадете от фурната, покрийте с фолио и оставете да почине за 15 минути.
Добър апетит!