
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви впечатляваща вита спаначена торта с ананас и крем с бял шоколад”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
400 г пресен спанак, 7 големи яйца, разделени на белтъци и жълтъци, 2 с.л. олио, 6 с.л. захар, 1 с.л. лимонов сок, 70 г брашно, 40 г царевично нишесте, компот от ананас за сиропиране, 1 ананас за украса
За крема: 300 г крема сирене, 400 г заквасена сметана, 100 г бял шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бланшираме спанака във вряла вода за 2-3 минути, прецеждаме и веднага го обливаме със студена вода. Отцеждаме и го изстискваме добре. Слагаме го в дълбок съд и блендираме гладко с олиото, захарта и жълтъците. В метална или стъклена купа, обтрита с лимонов сок или оцет, поставяме белтъците и лимоновия сок и разбиваме на твърд сняг.
Поставяме в купа пасирания спанак и над него пресяваме брашното и нишестето. Разбъркваме до еднородна смес. Добавяме белтъците лъжица по лъжица, като разбъркваме с шпатула с широки движения, за да запазим обема на сместа.
Загряваме фурната на 170 градуса. Разпределяме сместа в тава, покрита с хартия. Печем 12-15 минути. Отделяме внимателно платката от хартията и с нож изравняваме краищата.
Поръсваме леко с компота от ананас и я нарязваме на пет ленти по дължина. Разтопяваме шоколада на водна баня. Разбъркваме го, докато се темперира. Разбиваме крема сиренето със сметаната и добавяме разтопения шоколад.
Намазваме всяка лента с приготвения крем и поръсваме с парченца ананас или малини. Завиваме първата лента на руло. Поставяме вертикално в центъра на чиния. Около това руло завиваме и четирите ленти. С останалия крем измазваме тортата отгоре и отстрани.
Прибираме в хладилник за няколко часа или една нощ. Украсяваме с нарязания на шайби ананас и поръсваме с трохи от изравняването на платката.