Гергана Паси: COVID и серията избори в България ограничават дебата за бъдещето на Европа

За първи път 108 граждани в ЕП желаят да дадат своя принос за бъдещия ЕС, в който искат да живеят и работят, коментира зам.-шефката на ЕК Дубравка Шуица

Събитието с нейно участие в София достигнало до над 35 000 души

Второ пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа се проведе в Страсбург в петък и събота. Тази конференция представлява поредица от дебати и дискусии, които дават възможност на европейците да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на нашето общо бъдеще.

"Най-голямото европейско упражнение за демокрация с гражданско участие продължава! Европейците ще се срещнат в Страсбург, за да обсъдят своите възгледи и идеи за бъдещето на Европа. Присъединете се към тях сега!", написа Еврокомисията в туитър.

На заседанието, което се състоя в събота, местата си в пленарната зала заеха 80 представители на европейските граждански панели, сред които и няколко българи, избрани измежду 800-те души, свикани в Страсбург през септември и октомври. За първи път на пленарното заседание бе обсъден приносът на гражданите и техните идеи.

"От средата юли в България се проведоха различни дебати за бъдещето на Европа, както в столицата, така и в страната, организирани от заинтересовани лица, сред които ПанЕвропа България, Атлантическия клуб, Националното младежко движение, Министерството на външните работи и колеги от Европарламента и Еврокомисията в София", разказа председателката на ПанЕвропа България Гергана Паси, която е част от националните представители на конференцията.

Последното подобно събитие се проведе през този месец. Трима високопоставени представители на ЕК посетиха България - еврокомисарката по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и зам.-председателите на ЕК Дубравка Шуица и Франс Тимерманс.

"Събитието с госпожа Шуица наприемр успя да достигне до повече от 35 000 души чрез фейсбук и туитър. Целта ни е да провокираме дебат от долу на горе. За съжаление, пандемията от COVID-19 и поредицата от избори, които провеждаме, всъщност ограничават потенциала на тези събития. Ние непрекъснато насърчаваме използването на цифровата платформа. Споменаха се 3 теми - Шенген за всички държави членки, справедлив преход към цифрова и зелена икономика, както и взаимно признаване на дипломите и

изграждане на университет от

много високо качество в Източна Европа,

който ще подпомогне младите умове да останат или да се върнат в нашите страни", добави Гергана Паси.

"Изумена съм да видя невероятно разнообразната пленарна зала на Конференцията за бъдещето на Европа. За първи път 108 граждани в Европарламента желаят да дадат своя принос за бъдещия ЕС, в който искат да живеят и работят, коментира зам.-шефката на ЕК Дубравка Шуица в туитър.

Интервю със зам.-председателката на ЕК Дубравка Шуица - четете тук.

Конференцията за бъдещето на Европа, която е първата по рода си, бе официално открита на 9 май. Тя се осъществява както чрез иновативна многоезична цифрова платформа, където всеки европеец може да споделя идеи, така и чрез национални и европейски граждански панели. Най-популярните 20 идеи от срещата на повече от 10 000 европейски младежи, провела се в Страсбург по-рано пред октомври, също бяха представени от двама млади участници на пленарно заседание.

Мащабното събитие, което ще продължи повече от година, предлага нов публичен форум за открит, приобщаващ и прозрачен дебат с гражданите относно редица ключови приоритети и предизвикателства.

Окончателните резултати от конференцията ще бъдат представени в доклад до съвместното председателство. Трите институции на ЕС - Европейски парламент, Съвет и Европейска комисия - незабавно ще проучат възможните ефективни последващи действия по този доклад, като всяка от тях работи в своята сфера на компетентност и в съответствие с договорите на ЕС.

Автор на статията

Пламена Томева Пламена Томева


Споделете статията

Четете още