ЕП осъди Полша заради наложената забрана на абортите

Членовете на ЕП отново осъждат нелегитимното решение на полския Конституционен съд, с което се налага почти пълна забрана на абортите. През последните 10 месеца само 300 полски жени са получили достъп до услуги за аборт в болници поради заплаха за живота и здравето. Полските жени следва да бъдат подкрепени при достъпа до услуги за аборт в други държави членки.  Решението относно абортите е поредният пример за политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша, коментират евродепутати.

Година след решението на полския Конституционен съд те призовават правителството да отмени забраната за аборт, която излага на риск живота на жените, съобщава БТА.

През септември 30-годишна полякиня почина от септичен шок, тъй като лекарите й не извършиха животоспасяващ аборт, а вместо това изчакаха плодът да умре поради ограниченията за законни аборти в Полша. В резолюция, приета в четвъртък с 373 гласа "за", 124 гласа "против" и 55 гласа "въздържал се", членовете на ЕП призовават полското правителство да гарантирa, че в Полша повече няма да умират жени заради този ограничителен закон.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още