Евродепутати: Оцеляването от рак варира с 25% в страните от ЕС

- Неравенствата по отношение на болестта трябва да бъдат заличени, настояват те

- Предлагат паспорт на излекуваните от онкологични заболявания

Неравенствата в достъпа до лечението на рака продължават да съществуват в ЕС и процентът на оцеляване в страните членки се различава с цели 25%, предупреждават депутати от Европарламента.

7 представители на специалната комисия за борба с рака посетиха Женева и Лион в края на миналата седмица, за да обсъдят с експерти там разликите в достъпа до превенция и лечение в отделните страни от съюза, съобщи “Юроактив”. Те са имали срещи с изследователи и лекари, за да уточнят кои са най-спешните нужди на онкоболните пациенти и на здравните работници, които се грижат за тях.

През миналата година

2,7 млн. души

са били болни

от рак, като

1,3 млн.

са починали

Заради пандемията профилактиката на заболяването пострада много, а лечението бе значително затруднено заради непрекъснатите локдауни.

В групата депутати са шефът на парламентарната комисия - полякът Бартош Арлукович, както и докладчикът по проблемите за борбата с рака - французойката Вероник Трийе-Леноар.

Тя е известна онколожка с дългогодишна практика, преди да спечели място в Европарламента от името на партията на френския президент Еманюел Макрон. Трийе- Леноар е завършила университета в Лион и е доктор по медицина и биология. Специализирала е в САЩ, където провежда експерименти за чувствителността на различните видове рак към химиотерапията. Създател е на онкологичното отделение в университетската болница в Лион.

В южния френски град, където преминава голяма част от кариерата ѝ, Трийе-Леноар и колегите ѝ са посетили Международната агенция за изследвания в областта на рака, за да обменят мнения с професионалистите в сектора.

През юли евродепутатката публикува доклад по собствена инициатива,

предлагайки

редица конкретни

стъпки,

с които да се помогне на страните членки да се борят с рака, както и да се облекчи животът на страдащите от коварното заболяване. Сред предложенията ѝ са увеличаване на възможностите на ЕС в областта на превенцията, както и да се предприемат мерки финансирането на изследванията да стане по-справедливо, така че всеки да се възползва от тях.

Полският евродепутат Бартош Арлукович, който също е лекар педиатър и бивш министър на здравеопазването на Полша, пък е категоричен, че не могат да бъдат толерирани неравенства в достъпа до най-съвременните методи на медицинска помощ на основата на това в коя държава живеят пациентите.

Преодоляването на неравенствата е приоритет и водеща нишка в Плана за победа над рака на Европейската комисия, който бе представен от председателката ѝ Урсула фон дер Лайен през ноември 2020 г.

Той е фокусиран

върху 4 основни

области -

превенция чрез отчитане на основните рискове като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и замърсяване на въздуха; ранно откриване чрез подобряване на програмите за скрининг и на качеството на диагностиката; лечение чрез преодоляване на различията в достъпа до качествени грижи и медикаменти и подобряване на качеството на живота чрез рехабилитация и помощ за социална реинтеграция и завръщане на работното място.

Специална част от плана е също ваксинационната програма срещу рак, причинен от инфекции, като целта е до 2030 г. да бъдат имунизирани 90% от момичетата в ЕС и да нарасне процентът на имунизираните момчета. Европейският План за победа над рака е съществена част от Европейския здравен съюз, чиято цел е общността да стане по-устойчива и добре подготвена за кризи като последната пандемия.

В доклада си през юли Вероник Трийе-Леноар направи допълнителни предложения по повод на плана. “Ракът е болест на социалната несправедливост”, пише в него тя. По този повод французойката подкрепя идеята за

създаване

на регистър на

неравенствата

в ЕС,

така че да могат да бъдат идентифицирани най-сериозните предизвикателства и да бъдат ориентирани по-добре инвестициите по различните европейски програми. “Мисията за рака” на “Хоризонт Европа” ще следи нито един стадий на заболяването да не бъде пренебрегнат и всички пациенти, независимо от тяхната възраст, характера на техния тумор и държавата, в която са родени, да могат да се възползват от европейските клинични изследвания в тази област”, казва евродепутатката от групата “Обнови Европа”.

“В доклада си предлагам конкретни решения за проблема с достъпа до иновациите, които засягат директно използваните медикаменти. Груповото закупуване на медикаменти в ЕС, общите преговори за цените, диверсификацията на производството в рамките на съюза, строгият контрол върху липсите и

създаването на

стратегически

резерв от

лекарства

срещу рак

са опции, които съюзът трябва бързо да разгледа”, посочва още Трийе - Леноар. Тя настоява също за ревизия на европейското законодателство за рака при децата, както и за създаване на паспорт на излекуваните от рак. Според французойката ЕС трябва да приеме харта за правата на пациентите, болни от рак, включително по време на санитарна криза, както и на всеки етап от лечението им. Тя дава за пример как някои застрахователи или банки вземат предвид медицинската история на пациенти, които в миналото са имали рак. За да се сложи край на тази “двойна мъка”, 27-те страни членки в сътрудничество с пациентските организации би трябвало

да формулират

“правото да

бъдеш забравен

след оздравяването си, смята евродепутатката. За да бъдат координирани всички тези дейности, тя предлага да се сформира Европейски виртуален институт.

Независимо от всичко, да се лекува ракът си остава основно национален приоритат. “ЕС обаче може да действа, както и отделните страни членки. Ние бихме могли да им помогнем с препоръки и да направим така, че тези препоръки да бъдат осъществени”, казват двамата евродепутати.

Сред дискутираните въпроси била и програмата на ЕК EU4Health, представена през март 2021 г. “По отношение на рака тя е добро начало, но не е достатъчна”, смята Арлукович. Нейното предназначение е да укрепи устойчивостта на здравните системи, да увеличи координацията в общественото здравеопазване и да засили управлението при кризи. Бюджетът е 5,1 млрд. евро, като 1,25 млрд. от тях са посветени на рака.

“Онкологията е скъп и бързо развиващ се сектор. Той изисква финансиране. Радваме се, че в програмата е отпуснат такъв бюджет за борба с рака, но и той е все още твърде малък”, казва полякът.

Автор на статията

Мария Незнакомова Мария Незнакомова


Споделете статията

Четете още