НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Леченията на COVID ще доведат до преодоляване на пандемията

В средносрочен и дългосрочен план леченията на COVID ще помогнат за преодоляване на пандемията, оптимист съм за това, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и сигурност на храните.

Леченията са изключително необходими, досега в ЕС одобрихме три лекарства, обещаващи са новините за хапчетата на "Мерк" и "Пфайзер", добави тя. По нейните думи след две седмици се очаква яснота дали одобрените в ЕС ваксини противодействат на щама Омикрон на вируса на COVID.

Кук посочи, че производителите на ваксини проверяват дали има необходимост препаратите да бъдат променени заради възникването на нови щамове. Тя уточни, че ако се наложат промени, ще бъдат необходими 3-4 месеца за начало на производството на подобрените ваксини.

Дотук ваксините действат и спасиха много хора. Въздействието им с времето отслабва, затова препоръчахме подсилващи дози за навършилите пълнолетие, отбеляза Кук. По нейните думи засега ваксините остават основното средство за борба с пандемията, допълни БТА.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още