ЕС предупреди за манипулации с информацията за кризата около Украйна

Европейският съюз изрази вчера тревога по повод все по-интензивните опити за манипулиране на информация, чиято цел е да послужат за скалъпени отначало докрай претексти, които да оправдаят военна ескалация в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Европейският съюз е крайно разтревожен, че събития, поставени на сцената, може да послужат като претекст за възможна военна ескалация“, заяви в комюнике шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

ЕС "забелязва как стават по-интензивни усилията за манипулиране на информация в подкрепа на подобни цели", добави той.

Предупреждението се отправя, след като руски държавни медии публикуваха непроверими статии за насилие в Източна Украйна – регион, част от който контролират проруски бунтовници.

Руските медии обвиняват Киев, че подготвя атака срещу сепаратистите в Донецка и Луганска област.

„ЕС не вижда никакво основание за твърденията, идващи от зоните на Донецк и Луганск, неконтролирани от правителството, за възможна украинска атака“, допълни Борел.

Той подчерта, че ЕС изцяло отхвърля изявленията за "настъпление" на Киев срещу Донбас, окупиран от Русия, като осъжда употребата на тежки оръжия и обстрелите на жилищни райони, които очевидно са нарушения не само на Минските споразумения, но и на международното хуманитарно право, отбелязва украинската агенция УНИАН. Тя извежда информацията си под заглавие "Борел: ЕС не вярва на изявленията на т. нар. Луганска и Донецка народна република за "настъпление" на Украйна в Донбас".

Първият дипломат на ЕС защити "ключовата роля" на наблюдателите, разположени в Украйна от ОССЕ с цел да следят развитието на терена, и "приветства въздържаното поведение на Украйна пред лицето на продължаващите провокации и усилия за дестабилизация", добавят агенциите.

Европейският съюз осъди масирания обстрел на Донбас от страна на проруските въоръжени бойци и призова Русия към деескалация на ситуацията около Украйна чрез изтегляне на войските й от границите, се казва в комюникето. Борел предупреди за пореден път, че всяка по-нататъшна военна агресия на Русия срещу Украйна ще има мащабни последици, посочва УНИАН.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още