Жозеп Борел: ЕС е готов за среща на върха, посветена на Украйна

Възможни са срещи във всякакви формати за уреждане на кризата в Украйна и за избягване на война, заяви днес върховният представител на ЕС Жозеп Борел преди началото на срещата на европейските външни министри в Брюксел, предава БТА.

"Срещите на върха, срещите на ниво лидери, на ниво министри, в какъвто и да е формат" са изключително необходими за избягването на война, каза Борел пред журналисти.

По неговите думи не е изключено да има заседания на министерско равнище или дори на държавните и правителствените ръководители. Дипломацията е най-добрият, единственият начин за постигане на решение, добави той.

Борел допълни, че ЕС е готов с нови санкции срещу Русия. Той заяви, че когато е необходимо, ще свика извънредно заседание за приемане на санкциите. Борел изрази надежда това да не се налага.

Той съобщи, че в последните часове е разговарял отново с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Министърът не ми изглежда изнервен, заяви Борел. По думите на върховния представител Украйна не е в паника от събитията в източните части на страната. Според него украинците са разтревожени и се чувстват заплашени.

Европейският съюз подкрепя по-нататъшните преговори между Вашингтон и Москва за намиране на дипломатическо решение на украинската криза, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Ройтерс.

"Ще подкрепим всичко, което би превърнало дипломатическите разговори в най-добрия, в единствения начин за решение на кризата", изтъкна Борел, след като американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин са се съгласили да участват в среща на върха, посветена на Украйна, инициирана от френския президент Еманюел Макрон.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още