Фон дер Лайен: Ще приемаме украинци, докато изградят мир в своята независима и демократична страна (Видео)

"Милиони украинци търсят подслон в Европейския съюз – откъснати от семействата и страната си заради бомбите на Путин. Сцените на войната са опустошителни. Но изображенията на европейски граждани, които приветстват бежанци, показват друга картина – те показват надежда. Украйна и Европейският съюз никога не са били по-близки." Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщение към осмия кохезионен форум, който се провежда в Брюксел в четвъртък и петък.

Форумът е мащабно политическо събитие, което се провежда на всеки три години и събира високопоставени представители на европейски институции, правителства, регионални и местни представители, икономически и социални партньори, неправителствени организации и учени.

Тазгодишното издание на форума е хибридно, позволявайки на много повече участници да следят дискусиите. Присъствено в Брюксел участват около 600 представители на различни институции, а повече от 1400 следят форума дистанционно.

"Докато украинците могат безопасно да се завърнат у дома и да изградят в мир своята независима и демократична страна, ние ще ги приветстваме и подкрепяме. Защото те са част от нашето европейско семейство", продължи речта си Урсула фон дер Лайен

Тя припомни, че миналата седмица Европейската комисия предложи инструмента CARE. Този пакет от кохезионни действия за бежанците предоставя средства за на държавите членки, с които те да изградят приемни центрове, мобилни болници и училища за децата бежанци.

"За мен това е наистина вдъхновяващ пример. Защото показва каква разлика може да донесе политиката на сближаване. И като краткосрочен отговор на кризата, и като дългосрочна инвестиция в демократична устойчивост. Има толкова много примери навсякъде в нашия съюз. От отговора ни на пандемията, където кохезионните фондове доставяха вентилатори, болнични легла и медицинско оборудване, през зеления преход. Всичко това демонстрира въздействието на политиката на сближаване в ежедневния живот на европейците", каза шефката на ЕК пред участниците в кохезионния форум.

Автор на статията

Пламена Томева Пламена Томева


Споделете статията

Четете още