НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Джъстин Трюдо: Канада, ЕС и нашите партньори са изправени пред решаващ момент

В обръщение към евродепутатите канадският министър-председател Джъстин Трюдо подчерта, че НАТО и ЕС са по-решителни и единни от всякога и че натискът върху Путин трябва да се засили, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

При откриването на дебата в сряда следобед председателят на Парламента Роберта Мецола заяви, че Канада е съюзник и ценен партньор на ЕС. "Нашите отношения са устояли на изпитанието на времето", каза тя. По повод на руската инвазия в Украйна председателят Мецола подчерта съвместния ангажимент, който ЕС и Канада са поели, и заяви, че общите им основни ценности са подложени на атака. "Това е моментът нашето поколение да се изправи пред глобалните предизвикателства, които сме наследили", добави тя.

В речта си министър-председателят Джъстин Трюдо осъди "престъпното нахлуване на Путин в една суверенна, независима, демократична страна: Украйна."

"Владимир Путин наруши най-основните принципи на международното право. И сега той убива невинни цивилни граждани, като бомбардира болници и жилищни сгради. Това крещящо незачитане на закона и на човешкия живот представлява огромна заплаха за Европа и за света", заяви той.

"Канада, ЕС и всички наши партньори и съюзници са изправени пред решаващ момент. Ние не можем да се провалим. Трябва да се справим с този момент. Путин смяташе, че демокрацията е слаба. Той смяташе, че може да отслаби ЕС и НАТО. Но той си направи погрешно сметката. Сега НАТО и ЕС са по-решителни и единни от всякога", каза той, преди да добави:

"Не можем да изоставим Украйна. Те разчитат на нас. Затова нека използваме всички инструменти, с които разполагаме. Трябва да продължим да налагаме безпрецедентни санкции срещу Путин и неговите поддръжници в Русия и Беларус, като увеличаваме натиска колкото можем повече", заяви канадският министър-председател.

Можете да гледате пълния запис на обръщението на г-н Трюдо тук.

Трансатлантическо единство

Евродепутатите, които взеха думата след изказването на г-н Трюдо, бяха: Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания), Малик Азмани (Renew, Нидерландия), Ернест Уртасун (Зелените/ЕСА, Испания), Марко Дзани (ИД, Италия), Рафаеле Фито (ЕКР, Италия), Николай Вилумсен (Левица, Дания). Можете да гледате записа на техните изказвания тук.

Членовете на ЕП подчертаха значението на трансатлантическото единство и призоваха за допълнителни санкции срещу Русия. Те заявиха, че защитата на демокрацията има своята цена, но цената на това тя да не се защити ще бъде по-висока. Членовете на ЕП също така подчертаха значението на екологичния преход и енергийната независимост, които са от решаващо значение не само за борбата с изменението на климата, но и за гарантирането на сигурността и стабилността в Европа.

Отправени бяха също така призиви за повече инвестиции в сигурността и стратегическо сътрудничество с партньори като Канада. Според евродепутатите Европа трябва да изгради силен военен стълб в рамките на НАТО и да изпълнява финансовите си ангажименти към алианса. Членовете на ЕП посочиха и масовото изселване на бежанци от Украйна и приветстваха решението на Канада да приеме неограничен брой хора, бягащи от нашествието.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още