Само три папки в още три столици остават до звездния миг на Урсула

Германката със 7 деца посяга към политиката чак на 40 г., но се издига светкавично

Това в никакъв случай не е краят на едно пътуване. Това е началото на пътуването. Очаква ни много полезна работа.

Вдъхновяващи думи, с които шефката на Европейската комисия даде зелена светлина за българския план за възстановяване и устойчивост. Урсула фон дер Лайен ги изрече вече 24 пъти - във всяка от столиците на членките с одобрени планове. Добрата новина германката съобщава винаги лично.

Още в началото на мандата си през 2019 г. Урсула фон дер Лайен трябваше да се изправи пред безпрецедентната криза с COVID-19 и да убеди критиците си, че е дошла възможност за възобновяване на Европа. Преди още новата ЕК да е навършила 1 година, бе одобрен безпрецедентният план за възстановяване “Следващо поколение ЕС” в размер на 750 млрд. евро, финансиран за първи път от облигации, емитирани от комисията. Невиждана дотогава победа за Урсула. Сега германката е на път да увенчае с успех и новата си цел - всички членки да имат одобрени планове и проектите да стартират.

На Фон дер Лайен ѝ предстои да връчи още 3 папки - в Нидерландия, Полша и Унгария. В Амстердам процесът е най-назад. Поради продължителната липса на правителство Нидерландия е единствената, която все още дори не е предала план. С Полша и Унгария ситуацията е неясна. И двете внесоха намеренията си за инвестиции още през май 2021 г., но поради различни, повечето дългогодишни спорове с Брюксел процедурата засега е в застой. И не е изключено заради Варшава и особено заради Будапеща на шефката на ЕК да ѝ се наложи да отложи звездния си миг - да удари звънеца за възстановяването в целия Евросъюз.

Преди 3 години всъщност никой не очакваше, че точно тази жена ще оглави ЕК. Името ѝ изобщо не фигурираше в списъците с кандидати и тя самата не подозираше, че ще смени толкова скоростно поста си на министър на отбраната на Германия с този на лидер в най-важната институция на тогава все още 28-те страни членки. За по-малко от месец името ѝ се завъртя, направи светкавично турне за подкрепа и накрая успя да спечели мястото, макар и само с 9 гласа.

Фон дер Лайен е смятана за играч от първата лига на германската политика. Получаваше само неудобни и трудни за ръководене министерства - първо това на семейните въпроси, след това на труда и социалните грижи, а после и военното.

Шефката на ЕК изглежда твърде крехка, тиха и добронамерена, за да се очаква, че е лидер, който не обича да му противоречат. Но точно това разказват за нея подчинените ѝ. Тя е и доста праволинейна. Ненавижда пушенето и не близва алкохол. Не защото е убедена във вредата му, а защото “след седем бременности и кърмения мина толкова време от последния път, в който бях опитвала алкохол, че вече не ми се и пиеше”. Това бе втората сензация в Брюксел - за първи път не просто жена заема председателския пост на ЕК, а и многодетна майка.

Родена на 8 октомври 1958 г. в Брюксел, тя израства там. Говори еднакво добре на френски и немски, общува свободно и на английски. Дълго търси пътя си – първо следва архитектура, след няколко семестъра я сменя с икономика, но тя също не я увлича и записва медицина. Става акушер-гинеколог. Взема държавния си изпит на 29 години и ражда първото си дете. До 41-ата си е бременна почти всяка година. Има 7 деца със съпруга си Хайко фон дер Лайен. Посяга към политиката чак на 40. Засега - доста успешно.

Автор на статията

Пламена Томева Пламена Томева


Споделете статията

Четете още