Икономика, здравеопазване и миграция са сред темите на Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург

Икономика, здравеопазване и миграция са сред темите на Конференцията за бъдещето на Европа. 

Шестата пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, с която обсъжданията навлизат във финален етап, ще се състои днес и утре в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Сред акцентите на форума са по-силна икономика, здравеопазване, сигурност, европейска демокрация, миграцията. Ще се вземат предвид и новите предизвикателства пред Европейския съюз (ЕС) и последиците от войната в Украйна.

Председателите на девет пленарни работни групи ще внесат за разискване консолидирани предложения за препоръки на пленарното заседание на конференцията, групирани по темите, върху които всяка от тях е работила. Предложенията ще се основават на препоръките, направени на европейските граждански панели, националните панели, както и на идеи, събрани чрез многоезичната платформа на конференцията.

От ЕП припомнят, че на петото пленарно заседание на конференцията - на 25 и 26 март, бяха разгледани конкретни предложения за промени в ЕС. Граждани и представители на Европарламента, националните парламенти, правителствата, европейските институции, регионалните и местните власти, неправителствени организации и социални партньори заседаваха в девет тематични работни групи, за да обсъдят предложения в различни области, след което беше направен преглед на постигнатия напредък.

Последната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа ще се състои в края на април, когато ще бъде финализирана позицията на пленарния състав, а резултатите от цялостния процес ще бъдат представени на форум на 9 май.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още