Наскоро китайски учени откриха, че компонент в бергамота има инхибиторен ефект върху инфекцията с SARS-CoV-2 на клетъчно ниво.
Ръководеното от Уханския институт по вирусология към Китайската академия на науките проучване предоставя доказателства, че бергамотинът, който е естествен биоактивен компонент на цитрусовия плод, е потенциален инхибитор на SARS-CoV-2 и двата му нови варианта Алфа и Бета в човешките клетки и при златистия сирийски хамстер.
Резултатите от проучването бяха публикувани в сп. „Antiviral Research“, посочва Радио Китай.
Бергамотинът се намесва в множество стъпки от жизнения цикъл на вируса като блокира навлизането му в клетките гостоприемници, обясняват учените.
Проучванията върху животни показаха, че пероралното приемане на бергамотин от златисти сирийски хамстери в дози от 50мг/кг и 75 мг/кг намалява присъствието на вируса в носните кости и белодробните тъкани. Причинените от SARS-CoV-2 увреждания на белите дробове и загубата на тегло също показват облекчение при лечението.
Предишни проучвания показаха, че бергамотинът е ефективен при лечението на различни злокачествени тумори, включително рак на стомаха, предава Радио Китай.