НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕС с 26% повече опасни отпадъци въпреки приетите ограничителни разпоредби

Опасните отпадъци в Европейския съюз са били с 26 процента повече през 2018 г. спрямо 2004 г., въпреки приетите разпоредби за ограничаването им. Това установи проверка на Европейската сметна палата (ЕСП), съобщи ДПА и БТА.

От 2004 г. до 2018 г. общото количество опасни отпадъци, включително на токсични тежки метали като олово и живак, се е увеличило от 80,8 милиона тона до 101,7 милиона тона, пише в доклад на одитната институция.

Секторите на промишлеността, управлението на отпадъчните води и отпадъците, строителството и минното дело са генерирали 75 процента от опасните отпадъци, произведени в ЕС през 2018 г., докато домакинствата са представлявали източник за 4 процента от опасните отпадъци.

Европейската комисия обяснява увеличението на количествата опасни отпадъци с по-доброто отчитане на производството на опасни отпадъци, информират експертите на ЕСП.

Предотвратяването на генерирането на опасни отпадъци се явява основна стратегия за Брюксел. Надеждното проследяване на опасни материали и степента на тяхното изхвърляне в ЕС обаче продължава да създава проблеми.

"Най-предпочитаните начини за обработка на опасни отпадъци са рециклирането и оползотворяването на енергията. Изхвърлянето трябва да се използва само като последна мярка", каза в изявление Ева Линдстрьом, главният одитор, съставил проверката на ЕСП.

"Въпреки това, над 50 процента от опасните отпадъци в ЕС все още просто се изхвърлят", добави тя.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още