ЕК предлага законодателството за статистическите данни в ЕС да бъде по-гъвкаво

Европейската комисия представи днес предложение за законодателни промени в правилата за събиране и използване на статистическите данни за населението и жилищния фонд в ЕС.

Промените са свързани с данните за населението, миграцията и жилищния фонд, събирани на всеки десет години. Целта на промените е данните се публикуват по-бързо и така да послужат за оценка на разходите, свързани с прехода към по-чиста икономика.

Предвижда се да бъдат въведени междинни данни, включително тримесечна сводка за имиграцията и две годишни актуализации на демографските данни. На националните статистически институти, които подават данните към Евростат в Люксембург, ще бъдат предоставени допълнителни възможности за повторно използване на събираните сведения и за обмена им между страните от ЕС.

Европейската статистика за населението и жилищното настаняване предоставя сведения за много области на политиката на ЕС, включително демография и икономическо и регионално развитие, пояснява комисията. Предложението подлежи на одобрение от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още