НА ЖИВО: Изслушват премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в парламента

Видео Подкаст image/svg+xml

Европейската комисия започна допитване за реформата на пазара на електричество

Европейската комисия отвори днес триседмична консултация за реформата на пазара на електроенергия, съобщава ЕК на сайта си. Целта на реформата е да защити по-добре потребителите от резките промени на цените, да подобри достъпа им до енергия от възобновяеми енергийни източници и да направи пазарите по-устойчиви, предаде БТА.

Европейската комисия започва обществена консултация относно реформата на структурата на пазара на електроенергия в Европейския съюз с цел по-добра защита на потребителите от прекомерна нестабилност на цените, подпомагане на достъпа им до сигурна енергия от чисти източници и повишаване на устойчивостта на пазара.

Настоящата система осигуряваше ефективен, добре интегриран пазар в продължение на много години, като позволяваше на ЕС да извлича икономическите ползи от единния енергиен пазар, гарантираше сигурността на доставките и стимулираше процеса на декарбонизация. Системата обаче показа и някои недостатъци. В настоящата криза с произтичащите от нея високи и нестабилни цени на електроенергията икономическата тежест падна върху крайните потребители. Поради това е необходима реформа, за да се защитят по-добре домакинствата и предприятията от високите цени на енергията, да се повиши устойчивостта и да се ускори преходът, определен в Европейския зелен пакт и плана REPowerEU.

Започналата днес консултация ще подпомогне работата на Комисията по законодателно предложение, като целта е то да бъде представено през първото тримесечие на тази година.

Консултацията ще продължи до 13 февруари и е съсредоточена върху четири основни области:

намаляване на зависимостта на сметките за електроенергия от краткосрочните цени на природния газ и насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници;

подобряване на функционирането на пазара, за да се гарантира сигурността на доставките и пълноценно да се използват алтернативи на газа, като например оптимизация на потреблението и съхранение на енергия;

подобряване на защитата и овластяването на потребителите;

подобряване на прозрачността, надзора и интегритета на пазара.

Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Повече информация ще намерите в документa тук.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още