ЕК: Винаги сме готови да подкрепим всякакви усилия за мир в Украйна

Винаги сме готови да подкрепим всякакви усилия в търсенето на мир в Украйна, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с решението за предоставяне на танкове за силите на Киев.

Изпращането на танковете е основано на решимостта на ЕС да помогне на Киев да се защити в светлината на нарастващия натиск от руска страна. Година след руското незаконно нахлуване в Украйна продължават убийствата на цивилни, разрушенията на гражданска инфраструктура, използването на глада и на енергията като оръжие, посочи говорителят. Той отбеляза, че руската цел е да бъде прекратено съществуването на украинската държава и народ. ЕС вижда, че Русия не се отказва и трябва да помогне на Украйна да се самозащити, поясни говорителят.

По неговите думи ЕС е част от усилията за постигането на мирно решение, започнали година преди началото на войната. Винаги ЕС е предлагал на руската страна да бъдат обсъдени нейните тревоги по отношение на сигурността. Не ЕС отхвърли поканата за разговори, посочи говорителят, цитиран от БТА.

Винаги сме готови да подкрепим всякакви усилия в търсенето на мир, съгласувано със САЩ и останалата част от международната общност. Целта е мирът да се върне в Украйна възможно най-скоро. Досега, за съжаление, тези покани за разговори се удрят в стена от безразличие от Кремъл, който отказва каквито и да било инициативи за мир и възможности за преговори за прекратяване на конфликта, обобщи говорителят.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още