НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Ще пристигне ли Зеленски в четвъртък в Брюксел?

Ще пристигне ли украинският президент Володимир Зеленски в Брюксел в четвъртък, за да направи обръщение на извънредна пленарна сесия на Европейския парламент и на извънредна среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС? Двете институции нито потвърждават, нито отричат новината, предаде Белга за БТА.

Зеленски, чието посещение в Брюксел би било първо за него, откакто Русия нападна страната му преди почти година, получи преди време "отворена покана" от Европейския съюз да посети столицата на ЕС. "Мога само да повторя, че няма какво повече да кажа. Благодаря ви за разбирането", заяви днес Баренд Лейтс, говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, след като няколко европейски медии съобщиха за евентуалното посещение.

"Не можем нито да потвърдим, нито да отречем", заяви Европейският парламент, "по очевидни съображения за сигурност". Ако посещението бъде потвърдено, то ще се състои седмица след срещата на върха ЕС-Украйна, по време на която Мишел и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха Киев.

Володимир Зеленски беше във Вашингтон на 22 декември - първото му пътуване извън Украйна след началото на руската агресия през февруари 2022 г. Ако Зеленски дойде в Брюксел, все още има вероятност пътуването да бъде отменено по съображения за сигурност. Когато украинският президент беше запитан в петък за евентуално пътуване до Брюксел, той заяви, че всяко пътуване в чужбина носи значителни рискове.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още