EK: Едва 1% от идващите в ЕС мигранти пристигат незаконно

Едва един процент от идващите в ЕС мигранти пристигат незаконно, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя отбеляза, че останалите 99 на сто използват законни пътища за миграция и за година ЕС е издал три милиона разрешения за постоянно пребиваване на чужденци.

За последната година 700 000 мигранти са получили европейско гражданство. Междувременно в ЕС незаконно са пристигнали 330 000 мигранти и са били подадени почти един милион молби за убежище. От получените на молби 20 на сто са от граждани на страни с безвизов режим и това е злоупотреба, коментира Йохансон. Тя изрази готовност да предложи отмяна на безвизовия режим, но уточни, че това ще бъде трудно.

По нейните думи следващата седмица предстои ЕК да предложи отказите за предоставяне на закрила да се признават навсякъде в ЕС. По този начин мигранти, на чиято молба е била отхвърлена в една страна от ЕС, няма да могат повече да искат закрила в друга държава от Общността, пише БТА.

В отговор на въпрос Йохансон отбеляза, че продължава обсъждането между Европейската комисия и българските власти какво е необходимо за съвместния проект за опазване на българо-турската граница. По-рано днес служебният вицепремиер Иван Демерджиев поясни, че се предвижда с европейски средства да бъде осигурена техника за охраната на част от българо-турската граница.

Много е важно да увеличим подкрепата за вътрешната сигурност на Молдова, настоя Йохансон. По-рано днес Съветът на ЕС съобщи, че се обсъжда възможността в страната да бъде изпратена мисия по общата европейска политика за сигурност и отбрана.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още