ЕК отпуска 1 милиард евро за възстановяване на Турция след земетресението

Европейската комисия ще отпусне 1 млрд. евро за подпомагане на възстановяването на Турция след катастрофалните земетресения в тази страна, заяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в началото на международна конференция за набиране на средства за подкрепа на Турция след трусовете от 6 февруари, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен допълни, че при земетресението са загинали близо 50 000 души в Турция и съседната Сирия и, че това е най-голямото природно бедствие в региона от години.

"Милиони хора сега са бездомни и живеят в палатки ", допълни тя в началото на конференцията.

"Трябва да се мобилизираме за възстановяване. Домове, училища и болници трябва да бъдат възстановени, като се спазват най-високите стандарти за сеизмична безопасност. Водоснабдяването, канализацията и друга важна инфраструктура трябва да бъдат ремонтирани. Обществените услуги и предприятията се нуждаят от капитал, за да започнат отново работа, така че хората да могат да изкарват прехраната си", посочи председателката на ЕК.

Тя заяви, че Еврокомисията ще похарчи още 108 млн. евро за хуманитарна помощ и ранно възстановяване в Сирия, с чийто президент Башар Асад ЕС няма дипломатически отношения заради войната, започнала през 2011 г., предаде БТА.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) изчисли "общата финансова тежест на бедствието, причинено от земетресението" за Турция на около 103,6 млрд. долара и заяви, че това възлиза на 9 % от прогнозния БВП на страната за 2023 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още