НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕС ще изпрати 1 милион снаряда за Украйна, има готовност и за ракети

Европейският съвет прие в заключенията от днешната си среща в Брюксел, че е готов при поискване да достави на Украйна ракети. В документа се отбелязва, че ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Русия.

Европейският съюз стои твърдо и изцяло с Украйна, и ще продължи да предоставя силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на украинския народ дотогава, докогато е необходимо. ЕС увеличава усилията за задоволяване на отбранителните нужди на Украйна. Европейският съвет приветства споразумението в Съвета на ЕС за спешна доставка на боеприпаси "земя-земя" и артилерийски снаряди и, ако бъдат поискани, ракети, включително чрез съвместни доставки, се допълва в текста. Потвърдена е целта в следващите 12 месеца ЕС да осигури на Киев един милион артилерийски снаряда.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна.

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд. Държавните и правителствените ръководители от ЕС отбелязват необходимостта от спазване на наложените европейски санкции и за следене те да не бъдат заобиколени. Лидерите изразяват очакване институциите на ЕС да подготвят предложение за съгласуван общоевропейски подход по тези въпроси.

В заключенията се изразява подкрепа за въвеждането на международен списък за нанесените от Русия щети на Украйна, предаде БТА. Допълва се, че ЕС ще продължи работата за насочване на запорираното руско имущество за възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения по силата на международното право.

Европейският съвет осъжда това, че Иран и Беларус предоставят военна помощ на Русия, и призовава държавите по света да не оказват каквато и да било подкрепа на Москва във войната.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още