Шарл Мишел: Европейският съюз ще бъде по-сигурен, ако Румъния влезе в Шенген

"Европейският съюз ще бъде по-сигурен, ако Румъния влезе в Шенген", това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в понеделник в Букурещ.

"Трябва да вземем решение възможно най-бързо по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство“, каза Шарл Мишел в двореца Котрочени след срещата си с президента Клаус Йоханис.

"Абсолютно ясно е, че Румъния изпълнява критериите и че трябва да вземем политическо решение възможно най-скоро и аз ще направя всичко възможно, за да се уверя, че това ще се случи, това е нашата обща цел през 2023 г., защото разбирам много добре разочарованието на гражданите. И бих искал да кажа на хората в Румъния, че има широка подкрепа на европейско равнище Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство възможно най-скоро", заяви Шарл Мишел.

Шарл Мишел каза, че миграцията е предизвикателство за ЕС и отбеляза, че през юни отново ще се проведе дискусия по тази тема, предаде БТА.

"Можете да разчитате на мен, на вашия президент, всички хора на Румъния трябва да знаят, че ще дам всичко от себе си. Свободното движение е нещо фундаментално за ЕС", подчерта председателят на Европейския съвет.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви от своя страна, че не се обсъжда конкретна дата за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, нито през юни, нито през октомври, като същевременно заяви, че този процес трябва да приключи през тази година.

"Всички преговори продължават. На този етап няма конкретна дата за обсъждане, нито през юни, нито през октомври, но нашата амбиция е да завършим този процес тази година успешно за Румъния, желаем и за България. Най-добре би било да влезем заедно в Шенген. И това не е нещо, което засяга само Румъния или Австрия или някои служители в Брюксел, а това е въпрос, който засяга целия Европейски съюз, който трябва да реши тази тема. Шенген е емблема на ЕС. Става въпрос за свободата на движение на европейските граждани и обстоятелството, че гласуването не беше успешно на 8 декември, е шамар за Европейския съюз и стремежите за свободно движение на европейските граждани. Този проблем трябва да бъде решен възможно най-скоро, колкото по-скоро, толкова по-добре, ако искаме нашите граждани да продължат да вярват, че Европейският съюз е пространство не само на единния пазар, но и на свободата на движение“, заяви Клаус Йоханис след срещата си с председателя на Европейския съвет.

Румънският държавен глава подчерта, че за Румъния присъединяването към Шенген остава национална цел.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още