НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕС е отпуснал на Молдова 1 милиард евро

Европейският съюз е отпуснал на Молдова повече от 1 милиард евро помощ и готви нов пакет финансова подкрепа за страната. Това каза днес на пресконференция след преговори с молдовската президентка Мая Санду председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от ТАСС.

"ЕС се солидаризира с гражданите на Молдова, които преминават през сложен период. За изминалата година предоставихме на Молдова помощ на стойност 1 млрд. евро. Очаква се през лятото Европейската комисия да отпусне нов пакет помощ за страната. Ще продължим да развиваме инструментите за подкрепа, включително политическа и макрофинансова", каза Мишел.

"ЕК скоро ще публикува отчет за напредъка на Молдова, Украйна и Грузия в европейския им път. Въз основа на този отчет възнамерявам да поставя въпроса за начало на преговори и с трите страни за приемането им в ЕС", посочи още Мишел.

Той не уточни как ЕС може да започне преговори за присъединяване с Грузия, която засега няма официален статут на кандидат, отбелязва ТАСС.

Председателят на Европейския съвет пристигна днес в Кишинев и освен със Санду има планирани срещи с председателя на молдовския парламент Игор Гросу и премиера Дорин Речан. В рамките на преговорите ще бъдат обсъдени въпроси на сътрудничеството на Молдова с ЕС, като в частност ще стане дума за предоставяне на помощ на страната и ще се обсъжда работата в Молдова на гражданската мисия на ЕС за сигурност и отбрана, която трябва да помогне на Кишинев да укрепи способностите си да противодейства на хибридни заплахи, посочва БТА.

Мишел отбеляза също, че е обсъдил в Кишинев въпроса за подготовката за срещата на върха на Европейската политическа общност, която ще се състои в молдовската столица на 1 юни. По думите му, тази среща "ще допринесе за повишаването на сигурността в Европа".

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още