Европейският парламент подкрепи въвеждането на Истанбулската конвенция в ЕС

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.

От българските евродепутати "за" гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от "Обнови Европа" - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк.

"Против" документа бе единствено колегата им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.

В гласувания от ЕП текст се отчита, че днешното решение е по искане на Съвета на ЕС и съответства на решение на Съда на ЕС, на становището на парламентарната комисия по правни въпроси, мненията в парламентарните комисии по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правата на жените и равенството между половете.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция) влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент, отбелязват вносителите на предложението за днешното гласуване. Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите, добавят те.

Към септември 2022 г. конвенцията е подписана от всички държави в ЕС и е ратифицирана от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция). България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията, се посочва в текста.

Извън ЕС Великобритания, Молдова и Украйна - в разгара на бушуващата война - ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция е единствената държава, която се е оттеглила от конвенцията, допълват вносителите, предаде БТА.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още