Европейският парламент гласува за сваляне на имунитета на гръцки евродепутат, обвинен в изнасилване

Европейският парламент гласува да се свали имунитетът на обвинения за изнасилване евродепутат от Гърция Алексис Георгулис на пленарно заседание днес, предаде АНА-МПА и БТА.

Адвокатът на Георгулис Матина Мала заяви, че самият той е предложил на компетентните белгийски съдебни органи да се яви и да даде обяснения по случая. Предложението е отхвърлено, тъй като процедурата по снемане на имунитета не е приключила.

Малко след Великден белгийската прокуратура поиска имунитета на Алексис Георгулис, евродепутат от СИРИЗА и популярен гръцки актьор, по обвинения в изнасилване и нанасяне на телесна повреда на член на Политическия съвет на гръцкото социалистическо движение ПАСОК Елени Хронопулу, изпълняваща длъжността на юридически съветник на Европейската комисия в момента. Според твърденията на Хронопулу инцидентът е станал през 2020 г.

След оповестяването на обвиненията срещу него миналия месец Георгулис категорично отхвърли твърденията на Хронопулу и ги определи като „лъжливо и клеветническо обвинение“, което „вероятно неслучайно“ е отправено към него само дни преди парламентарните избори на 21 май в Гърция. Преди изборите Георгулис заяви в социалните мрежи, че подава оставка като член на партията и на групата ѝ в Европарламента, за да не навреди на дейността на СИРИЗА.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още