ЕС: Русия трябва да бъде подведена под отговорност за разрушаването на „Нова Каховка"

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир „Нова Каховка" в Украйна, наричайки това „военно престъпление", предаде Франс прес.

„Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир „Нова Каховка“, написа в Туитър Шарл Мишел. „Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита“, добави той.

„Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие“, каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Язовир „Нова Каховка", разположен в окупираните от Русия райони на Херсонска област в Южна Украйна, беше днес частично разрушен, като Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването му, пише БТА. 

Този язовир, превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Построено на река Днепър през 1956 г., по време на съветския период, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна, посочва АФП.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още