Фонд на ЕС инвестира 197 млн. евро в България за подпомагане на зеления преход

Модернизационният фонд на Европейския съюз е отпуснал 2,4 млрд. евро за 31 проекта в седем държави бенефициери, за да подпомогне модернизирането на техните енергийни системи, намаляването на емисиите на парникови газове в енергетиката, промишлеността и транспорта и подобряването на енергийната ефективност. Това е най-голямото съвместно плащане до сега, което ще тласне напред екологичния преход на Европа. Инвестициите помагат на тези държави членки да намалят зависимостта си от руските изкопаеми горива, да постигнат своите цели в областта на климата и енергетиката за 2030 г. и да допринесат за изпълнението на дългосрочния ангажимент на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г., съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Благодарение на приходите от Европейската схема за търговия с емисии бяха направени допълнителни инвестиции в Румъния (1,1 млрд. евро), Чехия (1 млрд. евро), България (197 млн. евро), Полша (47 млн. евро), Хърватия (88 млн. евро), Латвия (5 млн. евро) и Литва (1 млн. евро). С изплатените днес суми общият размер на плащанията от Модернизационния фонд от януари 2021 г. досега възлиза на около 7,5 млрд. евро за 10 държави членки, които отговарят на условията.

Подкрепените днес проекти са в областта на производството на електроенергия от възобновяеми източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната ефективност. Сред примерите за предложения, получили финансиране, е модернизирането на електроразпределителната мрежа в България с цел ускорена електрификация на транспорта, внедряване на решения за акумулиране, декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още