НА ЖИВО: Парламентът гласува кога да отпадне дерогацията за "Лукойл"

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕК: Няма сделка за допълнителни средства за Украйна с Будапеща

Европейската комисия отхвърли днес твърденията, че е сключила сделка с Унгария, за да може Украйна да получи допълнителни средства от ЕС. Не, това не е вярно, заяви на пресконференция зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

Това са неоснователни спекулации, добави тя. По нейните думи комисията и Будапеща са "в интензивен диалог". Наскоро изпратихме допълнителни въпроси до унгарските власти, свързани с отпускането на бюджетни средства от ЕС според състоянието на законността, поясни Йоурова.

Тя уточни, че въпросите засягат основните права. След като получим отговорите, ще имаме месец да решим, добави тя по повод възможността Унгария да получи следващите преводи от европейския бюджет, предаде БТА.

По-рано днес британско издание написа, че комисията "ще размрази средствата за Унгария, за да получи подкрепата на Будапеща за увеличаване на бюджета на ЕС в помощ на Украйна". Допълваше се, че ЕК "се подготвя да разблокира 13 милиарда евро" за Унгария, чието плащане е спряно от опасения за върховенството на закона в страната.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още