Шарл Мишел: ЕС остава готов да посредничи между Армения и Азербайджан

Трябва да не се отказваме, има място за дипломация, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел при пристигането си за заседанието на Европейската политическа общност в испанския град Гранада по повод събитията в Нагорни Карабах.

Той добави, че е разговарял тази седмица с азербайджанския президент Илхам Алиев, отказал да присъства на срещата в Испания. Трябва да подготвим среща между президентите на Армения и Азербайджан, настоя Мишел.

По неговите думи ЕС е естествен посредник в подобни преговори, защото няма скрит интерес. Според него разговорите трябва да целят постигането на повече сигурност в региона, пише БТА.

Потресени сме от решението на Азербайджан да използва военна сила. Заявих ясно на президента Алиев, че е необходимо взаимно признаване на териториите. Ще подкрепим Армения да понесе последиците от тази военна намеса. Ще осигурим хуманитарна помощ и трябва да заздравим връзките си с Ереван, добави Мишел.

Той отбеляза, че преди няколко години ЕС е обещал на Армения инвестиции за два милиарда евро. Трябва да изпълним това обещание, настоя председателят на Европейския съвет.

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още