Евродепутатите поискаха преразглеждане на отношенията на ЕС с Азербайджан

В приета днес резолюция Европейският парламент категорично осъжда предварително планираната и неоправдана военна офанзива на Азербайджан срещу Нагорни Карабах на 19 септември, която според членовете на ЕП представлява грубо нарушение на международното право и правата на човека и явно нарушение на предишните опити за постигане на примирие, посочи в изявление пресслужбата на ЕП.

Тъй като след офанзивата над 100 000 етнически арменци са били принудени да напуснат анклава, членовете на ЕП заявяват, че настоящата ситуация е равносилна на етническо прочистване и категорично осъждат заплахите и насилието, извършени от азербайджанските войски срещу арменските жители на Нагорни Карабах, пише БТА. 

Те призовават също Европейския съюз и държавите членки незабавно да предоставят цялата необходима помощ на Армения за справяне с притока на бежанци от Нагорни Карабах и последвалата хуманитарна криза.

Шокиран от офанзивата на Азербайджан, Парламентът призовава ЕС да приеме целенасочени санкции срещу правителствените служители в Баку, отговорни за многобройните нарушения на прекратяването на огъня и на правата на човека в Нагорни Карабах. Припомняйки на азербайджанската страна, че носи пълна отговорност за осигуряване на безопасността и благосъстоянието на всички хора в анклава, членовете на ЕП настояват за разследване на нарушенията, извършени от азербайджанските войски, които могат да представляват военни престъпления.

Изразявайки сериозно безпокойство във връзка с иредентистките и подстрекателски изявления на азербайджанския президент Илхам Алиев и други азербайджански официални лица, които заплашват териториалната цялост на Армения, членовете на ЕП предупреждават Баку да не проявява никакъв потенциален военен авантюризъм и призовават Турция да сдържа своя съюзник, се казва в резолюцията на ЕП.

Европарламентът призовава ЕС да извърши цялостен преглед на отношенията си с Баку. Развиването на стратегическо партньорство с държава като Азербайджан, която грубо нарушава международното право и международните ангажименти и има тревожни резултати в областта на правата на човека, е несъвместимо с целите на външната политика на ЕС, казват евродепутатите. Те призовават ЕС да преустанови всякакви преговори за подновяване на партньорството с Баку, а ако ситуацията не се подобри, да обмисли възможността за спиране на прилагането на споразумението на ЕС за облекчаване на визовия режим с Азербайджан.

Парламентът също така призовава ЕС да намали зависимостта си от вноса на азербайджански газ и в случай на военна агресия или значителни хибридни атаки срещу Армения, за пълно спиране на вноса на азербайджански петрол и газ в ЕС.

Резолюцията беше приета с 491 гласа при 9 "против" и 36 въздържали се.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел изрази съжаление за отсъствието на президента на Азербайджан Илхам Алиев и на турския президент Реджеп Ердоган от Третата среща на върха на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, съобщи Франс прес.

"Жалко е, че Азербайджан не присъства. Жалко е, че Турция, която е основната страна, подкрепяща Азербайджан, също не е тук. Така че тук няма да можем да говорим за нещо толкова сериозно като факта, че над 100 000 души трябваше спешно да напуснат домовете си, за да избягат под заплахата от военно насилие", заяви Борел при пристигането си на срещата.

ЕС ще удвои хуманитарната си помощ за Армения до 10,4 млн. евро (10,9 млн. долара), обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

"Силно подкрепяме Армения и хуманитарните ѝ нужди", каза тя при пристигането си на срещата на близо 50 европейски лидери в Гранада.

ЕС ще предостави също 15 млн. евро бюджетна подкрепа на Армения, каза Фон дер Лайен. "Ще обсъдим какво още можем да направим, за да подпомогнем Армения в тази сложна ситуация", добави тя.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още