ЕС дава 45 млн. евро за по-добре транспортните връзки между Румъния и Молдова

Европeйската комисия съобщи, че от бюджета на ЕС ще бъдат осигурени близо 45 милиона евро за подобряване на транспортните връзки между Румъния и Молдова. Отбелязва се, че целта е да се подобрят допълнително възможностите за износ на зърно от Украйна след прекратяването на споразумението за превоза на украински селскостопански стоки през Черно море, пише БТА. 

Еврокомисарят по транспорта Адина Валян уточнява, че започва изпълнението на проектите, с което Молдова ще се приближи допълнително към ЕС. Така Молдова ще получи по-лесен и бърз достъп до европейския единен пазар, допълва тя, цитирана в съобщението.

Предвижда се европейските средства да послужат за обновяване на съществуващи гранични пунктове между двете страни, изграждане на нов ГКПП и прилежащи паркинги. ЕК отбелязва, че в бюджета на ЕС са на разположение седем милиарда евро за развитието на транспортната свързаност. За пръв път се предвижда с проекти да се включи и Молдова, която миналата година през май подаде заявка за присъединяване към ЕС и през юни получи статут на кандидат.

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още