НА ЖИВО: Пленарно заседание на 49-ото Народно събрание

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕС настоява: Турция да се върне към преговорите за Кипър

Турция трябва да предприеме действия против заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия и да се върне към преговорите за Кипър. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел при представянето на доклад за отношенията ЕС-Турция.

Той посочи, че в замяна ЕС е готов на допълнителни стъпки в областите от общ интерес, сред които посочи търговията, инвестициите, миграцията, свързаността, цифровия и енергийния преход, енергетиката, облекченото издаване на визи. Борел отбеляза, че докладът не засяга въпроса с преговорите за присъединяването на Турция към ЕС.

Според него турската страна е необходимо да предприеме също стъпки в областта на търговията, а ЕС е готов да обмисли осъвременяването на общия митнически съюз. За нас Турция е много важен партньор и съсед, заяви Борел. В миналото сме имали трудности, включително при двустранните отношения на Анкара с някои държави в ЕС. Наблюдаваме положителни промени в последните години, макар да остават открити въпроси, добави той, цитиран от БТА.

Имаме нужда от взаимоизгодно сътрудничество, ЕС трябва да очертае следващите стъпки в двустранните отношения, очакваме мнението на Европейския съвет, посочи Борел. Имаме ясно очакване да се поддържа спокойствието в Източното Средиземноморие, допълни върховният представител.

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още