ЕК повишава усилията за защита на обществените места

Европейската комисия съобщи днес, че ще положи допълнителни усилия за борба с призивите, насаждащи омраза и за защита на уязвимите обществени места на фона на предупрежденията за опасност от нови терористични удари в Европа.

Нарастването на изказванията в Европа, съдържащи омразата и престъпленията от омраза, е тревожно, се посочва в съобщението. Според ЕК общностите на евреите и на мюсюлманите са особено засегнати от това явление.

Комисията предвижда да осигури допълнителни средства за защита на местата за поклонение и други обществени пространства. ЕК ще насочи усилия за опазване на синагогите, джамиите и църквите, като се предвижда повишаване на бюджета за тази цел за следващата година. За борба с антисемитизма се очаква да бъдат предоставени допълнително пет милиона евро.

ЕК настоява за приемане до февруари на промените в правилата за поведение и за противодействие на незаконната реч на омразата онлайн. Комисията предвижда да повиши сътрудничеството с организации на гражданското общество и експерти за установяване на такава реч и да осигури средства за тяхната дейност. ЕК ще подкрепи обучения на журналисти за спазването на медийните стандарти и разпознаването на речта на омразата, и ще подкрепи проекти за многообразието в образованието, културата и спорта, предаде БТА.

Престъпленията от омраза и речта на омразата противоречат на основните европейски ценности за зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на правата на човека, както е записано в договора за ЕС, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че през 2021 г. ЕК предложи речта на омразата и престъпленията от омраза да бъдат наказвани навсякъде в ЕС. 

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още