Марио Драги не се интересувал от поста председател на ЕК

Марио Драги не се интересува от поста председател на Европейската комисия, заявиха източници, близки до бившия италиански премиер, бивш ръководител на италианската централна банка и на Европейската централна банка, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА. 

Източниците на АНСА заявиха това, след като в. "Република" написа, че френският президент Еманюел Макрон се свързва с други европейски лидери във връзка с евентуално споразумение за кандидатурата на Драги за следващ председател на Европейската комисия.

Миналия месец Драги, който е високоуважавана фигура в Европа, призна, че изпитва загриженост за бъдещето на ЕС.

"Да се надяваме, че основополагащите ценности, които ни събраха, ще ни запазят заедно", каза Драги.

"(Предишният) модел на растеж се разпадна и трябва да измислим нов начин на растеж, но за да го направим, трябва да се превърнем в една държава", смята Драги. 

"Европейският пазар е твърде малък, има много пазари и поради това малките предприятия, които започват в Европа, или се продават, или отиват в Съединените щати веднага щом се разраснат", изтъкна той. 

"Най-важното сега е да се измисли как да бъдат създадени европейски фондове за финансиране на отбраната и борбата с климатичните изменения. . .След това се нуждаем от координирана външна политика, защото външните министри се виждат, но не се договарят", подчерта бившият италиански премиер. 

"Трябва да помислим за по-голяма политическа интеграция, за истински Европейски парламент, да започнем да мислим, че сме едновременно италианци и европейци", е мнението на Марио Драги относно бъдещето на европейските институции. 

(Информация, публикувана по договор за партньорство на БТА с италианската новинарска агенция АНСА) 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още