ЕС очаква пълно и незабавно прилагане на решенията на Международния съд

Решенията на Международния съд са задължителни за страните и те трябва да ги спазват, ЕС очаква пълно, незабавно и ефективно прилагане на тези решения. Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността и на Европейската комисия по повод днешното определение на Международния съд по искането на Южна Африка за посочване на временни мерки в Газа.

ЕС потвърждава подкрепата си за Международния съд. Правото на всяка страна да представи аргументи по отношение на юрисдикцията, допустимостта или основателността, остава незасегнато от днешното решение по искането на Република Южна Африка, се допълва в изявлението.

По-рано днес комисията и върховният представител разпространиха друго изявление, в което изразиха изключително безпокойство от твърденията за участие на служители на хуманитарните сили на ООН (UNRWA) в терористичните атаки срещу Израел на 7 октомври миналата година. Отбелязва се, че хуманитарните служители на световната организация от много години подкрепят уязвимите палестински бежанци при достъпа до образование и здравеопазване, и са важен партньор на международната общност, включително на ЕС, предаде БТА.

Очакваме пълна прозрачност по обвиненията и предприемане на незабавни мерки срещу замесените служители, се допълва в изявлението. Комисията ще оцени по-нататъшните стъпки според заключенията от пълното и всеобхватно разследване, се посочва в текста.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още