Европейският съюз подготвя нов пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз подготвя 14-и пакет от санкции срещу Русия заради продължаващата военната инвазия срещу Украйна. Това обяви днес високопоставен представител на ЕС, цитиран от ДПА.

Мерките ще включват замразяване на наличните в страните от Евросъюза активи на лица и организации, които досега не са попадали под ударите на санкциите срещу Москва, посочват дипломати. 

Очаква се Европейската комисия да представи идната седмица своето предложение относно новия санкционен пакет. Той предвижда мерки срещу лица и организации, които подпомагат опитите за заобикаляне на съществуващите санкции на ЕС срещу управляващите в Москва, посочва високопоставеният представител на Евросъюза, цитиран от БТА.

Очаква се да бъдат засегнати компании, които притежават или използват петролни танкери, превозващи руски петрол в нарушение на санкциите. Русия използва т. нар. "призрачен" флот от танкери, за да заобиколи ограниченията, посочват анализатори.

Предишният пакет от санкции срещу Русия - 13-и поред, беше приет през февруари, в навечерието на втората годишнина от началото на пълномащабната руска военна инвазия срещу Украйна. Той е насочен към допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, сред които и дронове. Санкциите, одобрени през февруари, засягат 106 лица и 88 организации, припомня Ройтерс. 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още