ЕС започна разследване на китайски обществени поръчки за медицински изделия

ЕС започна днес разследване на китайски обществени поръчки за медицински изделия, по подозрения в "дискриминационни" практики на фона на нарастващото търговското напрежение с Пекин, предаде Франс прес.

Брюксел подозира Китай, че облагодетелства местните доставчици на този пазар най-вече посредством политиката "купувайте в Китай", се посочва в известието за започване на разследването, публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Ако тези дискриминационни мерки не спрат, процедурата ще позволи на ЕС да санкционира китайските компании, участващи в европейски търгове, предаде БТА.

Брюксел обвинява азиатския гигант, че "облагодетелства купуването на национални медицински стоки и услуги", "ограничава закупуването на вносни стоки" и налага в централизираните си процедури за закупуване на медицински стоки "условия, водещи до необичайно ниски ценови оферти, които не могат да се поддържат от търговски компании", според публикуваното днес съобщение.

Тези "ограничителни мерки и практики за внос поставят систематично в неизгодна позиция компаниите от ЕС", според оценката на ЕК.

Проучването трябва да установи фактите в рамките на девет месеца. Процедурата предвижда консултации с китайските власти, за да могат те да се съгласят да отворят пазара си.

"Призоваваме европейската страна да спазва ангажимента си за отваряне на пазара и принципа за лоялна конкуренция, за да спазва правилата на Световната търговска организация (СТО)", заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още