ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства

Органът на Европейската комисия за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), който работи с Белгийското председателство на Съвета на ЕС, постави началото на Алианса за критично важните лекарства в рамките на неформалното заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси на министрите на здравеопазването като част от действията за изграждане на силен Европейски здравен съюз. Това съобщава пресцентъра на Европейската комисия.

Алиансът обединява националните органи, промишлеността, здравните организации, представителите на гражданското общество, Комисията и агенциите на ЕС и се стреми да формулира най-добрите мерки за справяне и избягване на недостига на лекарства от критично значение.

Алиансът, обявен за първи път от Комисията през октомври 2023 г., ще се съсредоточи върху промишлената политика и ще допълни реформата на европейското законодателство в областта на фармацевтичните продукти, предложена от Комисията. Това е пряк отговор на призива на над 23 държави членки за по-голяма стратегическа автономност в сектора.

След открита покана за изразяване на интерес, стартирана на 16 януари 2024 г., Алиансът вече има около 250 регистрирани членове, включително правителствени агенции, дружества и организации.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още