Премиерът на Словакия критикува ЕС и призовава за повече фокус върху Балканите

Европейският съюз се сблъсква с няколко предизвикателства, включително по-нататъшното му разширяване, нелегалната миграция и проблемите с пазара, заяви днес премиерът на Словакия Роберт Фицо по време на международната конференция „20 години членство на Словакия в ЕС - Предизвикателства и възможности", предаде словашката новинарска агенция ТАСР.

Фицо подчерта, че членството в ЕС е незаменимо за Словакия, но тя ще продължи да пристъпва към него от гледна точка на суверенитета, предаде БТА.

По отношение на разширяването на ЕС, премиерът отбеляза, че правителството и Словакия подкрепят присъединяването на Украйна. Въпреки това, смята той, трябва да се признае честно, че за това предстои дълъг път. ЕС трябва да се фокусира значително повече върху Балканите, смята той.

Според Фицо настоящата одобрена философия за справяне с миграционната гриза е неустойчива. Той повтори несъгласието си с т.нар. Пакт за миграция. В тази връзка Фицо подчерта необходимостта страните членки да запазят правото си на вето. Ако то бъде отменено, това ще е началото на края. Той допълни, че страните членки трябва да са единодушни по въпросите на сигурността, външната политика и бюджета. „В противен случа ЕС ще си има огромни проблеми", подчерта той.

Фицо разкритикува позицията на Европейския съюз за външнополитическите въпроси, посочвайки като пример различните мнения за войната в Украйна и в Израел. Той също така има негативно мнение към позицията на ЕС спрямо преговорите и конфликта в Украйна, по време на който Съюзът така и не успя да излезе с мирна инициатива. „Мирът трябва да бъде високо в европейския дневен ред, защото ЕС е създаден като мирен проект", заяви той.

Според него в бъдеще ЕС също така трябва да се занимава с пазара и с ядрената енергетика.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още