В Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица

Клишето за "мързеливите гърци" опровергано - работят близо 2 пъти повече от германците

В Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица, и то доброволно. Промяната ще влезе в сила от 1 юли. 

Въпреки че в Европа все още се чува клишето за "мързеливите гърци", повечето хора там дори работят на две или три места, за да се издържат. А сега ще го правят и само с един почивен ден седмично.

Особено по време на гръцката дългова криза често се чуваше клишето за "мързеливите гърци". То се оказва твърде устойчиво, независимо че беше многократно опровергавано. За последно – от изследване, проведено от университета в Гронинген през септември 2023 година. От него става ясно, че хората в Гърция работят средно по 2036 часа годишно, следвани от поляците (2023 работни часа).

Германците заемат едно от последните места по този показател – те работят само 1386 часа в годината.

Гърците са сред най-работливите

МВФ похвали Гърция за очаквания икономически ръст в страната през 2024 година, който навярно ще е почти 3%. Всички цитирани данни показват, че гърците всъщност са сред най-работливите в ЕС. Изследване на Евростат, цитирано от германското икономическо издание „Виртшафтсвохе", също го потвърждава. Според него средната работна седмица в Гърция през 2022 година е била с продължителност 42,8 часа, а в Германия – 40,4 часа.

Нещо повече – от 1 юли в Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица в частния и публичния сектор, но не и за държавните служители, съобщава списание „Фокус". По този начин Гърция иска да се справи с един проблем, който съществува и в Германия – липсата на квалифицирани кадри. Това обаче не пречи в Германия да се обсъжда дори въвеждане на четиридневна работна седмица, като тази идея е особено популярна сред младите хора.

От 1 юли трудещите се в Гърция ще могат да работят шест дни в седмицата, но промяната е на доброволни начала, тоест всеки ще може сам да решава дали да работи по още един ден в седмицата.

Допълнителният труд ще бъде поощряван с щедра надбавка

към заплатата: ако извънредният работен ден е в събота, увеличението ще бъде от 40%, а в неделя и на официални празници служителите ще получават 115% по-високо възнаграждение, пише „Виртшафтсвохе".

Не всички обаче са ентусиазирани от идеята за шестдневна работна седмица. Експерти виждат в този експеримент на правителството опит законодателството да се приведе в съответствие с реалността. Много гърци се нуждаят от две или повече работни места, за да свързват двата края. Адвокатът по трудово право Янис Карузос например казва пред германското издание, че много хора и сега полагат допълнителни часове труд, но той обикновено остава недеклариран и незаплатен.

Най-много от новия регламент ще печели държавата, която ще събира по-високи социалноосигурителни вноски и данъци, тъй като се очаква да намалее делът на недекларирания труд. В същата връзка „Виртшафтсвохе" цитира германския икономист и експерт за Гърция Йенс Бастиан, който приветства факта, че т.нар. сенчеста икономика, част от която е и недекларираният извънреден труд, все повече ще излиза на светло. Той обаче не е убеден, че доброволната 6-дневна работна седмица е онази реформа на пазара на труда, от която Гърция сега се нуждае.

Ще се реши ли проблемът с недостига на работна ръка?

Критики се чуват и от опозицията, както и от синдикатите. Освен това е твърде съмнително, че промяната ще реши проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, от който страда също Гърция, пише "Дойче веле". "През последните 12 години много млади и мотивирани хора напуснаха страната поради липсата на перспективи за бъдещето. Те няма да се върнат, ако работят повече и имат по-дълъг работен ден", убеден е Йенс Бастиан.

Така или иначе възможността е налице – шестдневната работна седмица ще влезе в сила от 1 юли. Мярката ще се подчинява на строги правила. Освен че ще плащат надбавки, работодателите ще трябва да се погрижат и за това работното време да не надхвърля осем часа на ден, както и допълнителните работни часове да не са нощен труд. Друго изискване е извънредният труд да бъде предварително регистриран на централния сървър на Министерството на труда.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още