ЕС ще обсъди обща реакция, ако законът за чуждестранните агенти бъде приет в Грузия

ЕС ще обсъди обща реакция, ако законът за чуждестранните агенти бъде приет в Грузия, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси. Следим събитията много внимателно, добави той.

Вече заявихме, че този закон е голяма заплаха за европейските стремежи на Грузия. Разбираме, че обсъждането не е приключило. Очакванията на ЕС са ясни - ако законът бъде приет, ще постави голямо препятствие пред европейската перспектива на страната, посочи говорителят.

Запитан дали са верни съобщенията, че ЕС подготвя споразумение по въпросите на сигурността с Молдова, той отбеляза, че по правило предстоящи подобни стъпки не се обсъждат открито. Докато няма съгласие по всичко, нищо не може да се съобщи публично, поясни той.

В последните си доклади за напредъка на страните, очакващи присъединяване към ЕС, през ноември миналата година ЕК препоръча да започнат преговорите с Украйна и Молдова. За Грузия препоръката беше да се предостави статут на кандидатстваща за присъединяване държава, предаде БТА.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още